Hopp til innhold

– Unødvendig dyrt å bygge bolig

Kostnadene ved å bygge bolig er doblet på 13 år, viser tall fra Obos. De krever færre regler for nye boliger, slik at det skal bli billigere å bygge.

BYGGING AV LEILIGHETER I OSLO

Meland mener høyere krav har ført til bedre boliger, men at det likevel er unødvendig høye byggekostnader.

Foto: NRK, Henriette Mordt / NTB scanpix,Holm, Morten

– Årsaken er presset i boligmarkedet som fører til dyrere tomter, men også stadig nye og økte krav til nye boliger, sa konserndirektør i Obos, Martin Mæland på selskapets boligkonferanse i dag.

Eksempler på nye krav er fjernvarme i alle bygg, universell utforming, heis i bygg over tre etasjer, forbedret og dyrere elektrisk anlegg, bedre ventilasjon, tykkere vegger og økte garantikrav for å nevne noen.

Må lempe på kravene

Meland mener dette har ført til bedre boliger, men at det likevel er unødvendig høye byggekostnader. Derfor må man nå se på regelverket for å kunne bygge billigere.

Obos mener man bør lempe på kravene for mindre leiligheter. For eksempel bør kravet om at rullestoler skal ha plass til å kunne snu på bad og i gang, fjernes.

I dag bygger man også så energivennlige boliger, at kravet om fjernvarme er unødvendig, mener Mæland.

– Men hvis byggekostnadene går ned, vil ikke det bare bety at byggherrer og Obos tjener mer penger, siden boligprisene i Osloområdet er så høye?

– Jo hvis det ikke bygges flere boliger, så vil det bety at de få som bygger får større fortjeneste, men vi tror at dersom det lempes på kravene slik at byggkostnadene går ned, så vil det bli letter å selge og flere vil kunne kjøpe.

For få byggeklare tomter i Oslo

– Vi har en formidabel befolkningsvekst, så vi skulle bygget mange flere boliger enn vi gjør.

– Hvorfor gjør vi ikke det?

– Fordi vi ikke har flere tomter tilgjengelig i dag, og fordi det er så dyrt at man tidvis må gå en runde til for å få kostnadene ned før man setter prosjektene i gang.

Mæland mener at det finnes nok tomter, men ikke som er klare i dag. De er kanskje klare først om et år eller tre år.

– Her har byens politikere en oppgave ved å sørge for flere byggeklare tomter. I tillegg må saksbehandlingen være så rask at vi får en jevn og forutsigbar produksjon. Her har Oslo ligget veldig på etterskudd de siste ti årene.

Byggkostnadene har økt like mye som boligprisene, og det bekymrer Obos. For når boligprisene er så høye som nå, så blir det nesten umulig for unge mennesker å komme inn på boligmarkedet.

– Det er vanskelig å spå om fremtiden, men jeg tror boligprisene vil flate ut, sier Mæland.

Mye billigere i 1970

Mæland brukte dette eksempelet på konferansen i dag:

– Hvis man hadde hatt de samme rammevilkårene i dag som på 1970 tallet, så ville en leilighet som i dag koster 3,5 millioner kroner, istedet kostet 1,5 millioner kroner.

Dengang fikk man gratis tomt av kommunen, man hadde 25% momsrefusjon på alle byggekostnadene,kommunen betalte vei, vann, kloakk og annen infrastruktur.

– Men har ikke kravene ført til bedre boliger?

– Jo det har det, men også til å gjøre bygging av boliger unødvendig dyrt.

Staten kan gjøre mye

Noe av det viktigste staten kan bidra med er å gjøre saksbehandlingstiden kortere, slik at byggingen kan starte raskere. Det sier Anne Beathe K. Tvinnerheim ( Sp), statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet.

For at ting skal gå raskere har regjeringen foreslått endringer i byggesak- og planprosessene. Men regjeringen vil ikke endre de nye kravene til boliger, som Obos mener øker byggekostnadene unødvendig.

– Vi må tenke framover, og da skal boligene være tilgjengelig for alle, og energikravene framtidsrettet. Vi må huske at disse nye boligene skal stå der om 60 - 100 år.