NRK Meny
Normal

DNA-analysen klar: Østmarkaulven drepte sauene

Ulven i Enebakk har drept over 50 sauer hittil. Nå avslører prøver hvilken ulv som står bak angrepene.

Det første bilde av ulven i Østmarka

DNA-ANALYSE: Prøver gjort i nærheten av skadestedet viser at det er lederhannen i Østmarka som drepte sauene i Enebakk. Dette bildet ble tatt av et viltkamera som ble satt opp på Enebakk i Akershus.

Foto: Magnus Holmsen Utsigt / Privat

– Det er samlet inn fire prøver i nærheten av skadestedet. To av prøvene har fungert, og begge to viser at det er lederhannen i Østmarka som har vært der, sier seniorforsker i Rovdata, Øystein Flagstad.

Les også: – Ulven kan bli drept i nødverge

Bare en ulv

Det var lenge snakk om at det kanskje var mer enn bare én ulv som sto bak ulveangrepene i Enebakk. Dette avviser seniorforskeren på stedet.

– Nei, det er ingen tegn på at det har vært flere ulver. Begge disse prøvene viser at det var lederhannen.

– Det er ingen tvil om at det er han som har drept sauene. Spesielt siden disse to prøvene påviser det samme, sier Flagstad.

Les også: – Vi må tilpasse oss ulven

Ulven har vært i området i tre år og til nå har det vært minimalt med skade. Flagstad er litt overrasket over den plutselige endringen i ulvens atferd.

– Men man vet jo at med ulv og sau så ender det fort sånn. Det gjør det som regel alltid, sier Flagstad.

Les også: Viltforvalter: - Gjerdet er godt gjennomført

Ulven har prioritet

Tidligere har flere grunneiere i området bedt om å få lov til å felle ulven. Men fylkesmannen i Oslo og Akershus avslo på søknaden. De begrunnet avslaget med blant annet at Østmarka ligger innenfor ulvesonen.

Fylkesmannen sier at i disse områdene har ulven et sterkt vern. Det er rovdyrene som blir prioritert, og derfor er terskelen for å få fellingstillatelse høy.

Les også: Minst 28 sauer drept: – Ulv har trolig herjet i natt

Kom i 2012

Høsten 2012 kom ulven som ble født i Dals-Ed/Halden-reviret i 2008 til Østmarka. Sammen med ham kom også en tispe, født i 2010 i Riala-reviret nord for Stockholm. De slo seg sammen og ett år senere fikk de et kull på tre valper sammen.

De siste DNA registreringene av tispa er fra 2013. Året etter ble det ikke født noen valper i Østmarka. I februar i år ble det dokumentert gjennom DNA at hannen har vært i Østmarka sammen sine valper. En hann og en hunn. Senere på året ble to ulver i Østmarka observert, der den ene så ut til å være drektig.

Fylkesmannen har ikke kjennskap til hva som skjedde med tispen fra Stockholm området, eller om det har kommet en ny tispe inn i området. Eller om paret består av far og datter fra kullet i 2013.

TIl nå har ikke ulven laget noen problemer for omgivelsene sine, men denne sommeren tok han livet av over 50 sauer.

Les også: Teller saueflokken hver dag