Solhjell sikret stortingsplassen

Stemmeopptellingen viser at Bård Vegar Solhjell (SV) beholder plassen sin på Stortinget. Sjekk hvilke andre politikere fra Akershus som følger ham.

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell er den eneste stortingsrepresentanten på Stortinget fra SV.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Med en valgdeltagelse på 80,9 prosent har de stemmeberettigede stemt frem 17 stortingsrepresentanter i Akershus.

Som utjevningsmandat klarte Bård Vegar Solhjell å klamre seg til stortingsplassen. Solhjell har vært stortingsmedlem for SV siden 2009, og ble i mars i fjor ny miljøvernminister i den rødgrønne regjeringen.

– Jeg er glad for at jeg er inne. Det var målet mitt. Men vi må ta et lite forbehold siden stemmeopptellingen ikke er helt klar. Det ser bra ut, og jeg må takke alle som har stemt på meg og alle som har jobbet for at SV skal ha en representant fra Akershus, sier Bård Vegar Solhjell til NRK.

SV klarte så vidt å komme seg over sperregrensen. De fikk et valgresultat på 4,1 prosent, som er det dårligste resultatet siden 1969. I Akershus gikk SV tilbake med 2,2 prosentpoeng og endte på en partioppslutning på 3,5 prosent.

– Vi er ikke fornøyde med valget, men vi klarte å ta oss inn på slutten. Jeg lover at SV skal bli et tøft, men saklig opposisjonsparti som skal gjøre alt vi kan for å hindre alle forsøk på å dra Norge mot Høyre, sier Solhjell.

Høyre best

Mette Tønder

Mette Tønder.

Foto: Høyre
Fylkesordfører i Akershus, Nils Aage Jegstad

Nils Aage Jegstad.

Foto: Akershus Fylkeskommune

Høyre gjorde det best av partiene i Akershus. De gikk frem 10,8 prosentpoeng og endte på 33,9 prosent. Partiet får dermed sju representanter.

De som er klare er Jan Tore Sanner fra Bærum, Sylvi Graham fra Oppegård, Tone W. Trøen fra Eidsvoll, Bente S. Mathisen fra Asker, Henrik Asheim fra Bærum, Nils Aage Jegstad fra Vestby og Mette Tønder fra Nittedal.

De to siste har tidligere vært vararepresentanter på Stortinget fra Akershus, men nå har de sikret seg fast plass.

– Det har vært en usannsynlig spennende kveld. Jeg hadde håpet på stortingsplass, men jeg trodde det ikke. Jeg vil takke alle dem som har jobbet dag og natt for Høyre i Akershus. Nå håper jeg de tar seg en velfortjent fest og så en velfortjent hvil, sier Mette Tønder.

Fylkesleder i Akershus Høyre Hårek Elvenes er storfornøyd med valgresultatet.

– Det er særdeles gledelig. Det ser ut som at det har vært fremgang i alle kommunene i Akershus, sier Elvenes.

Venstre kapret en plass

Abid Q. Raja fra Venstre ble vararepresentant etter stortingsvalget i 2009. Venstre fikk en partioppslutning med 6,3 prosent i Akershus, og med det har Raja fast plass på Stortinget.

Ap beholder representantene sine

Arbeiderpartiet beholder alle sine fem representanter. Anniken Huitfeldt fra Ullensaker, Sverre Myrli fra Skedsmo, Marianne Aasen fra Asker, Åsmund G. Aukrust fra Bærum, Gunvor Eldegard fra Ski skal på «tinget» de neste fire årene.

Selv om Arbeiderpartiet beholder alle sine representanter fra Akershus, gikk partiet tilbake med 5,2 prosentpoeng til 28,5 prosent.

Sjekk valgresultatet for hele landet her.

Frp mister en representant

Kari K. Kjos fra Lørenskog, Hans A. Limi fra Bærum, Ib Thomsen fra Nittedal skal representere Fremskrittspartiet de neste fire årene.

Partiet endte på en oppslutning på 17 prosent, som er 7,4 prosentpoeng dårligere enn ved forrige stortingsvalg.

Artikkelen oppdateres.