NRK Meny
Normal

Dette kan du glede deg til i 2016

2016 byr på store sportsarrangementer, storinntrykk av internasjonale artister til hovedstadsområdet og et vanskelig veivalg for mange kommuner.

Norske tilskuere på tribunen i Kollen

2016 BEGYNNER MED ET SMELL: Før de store internasjonale artistene inntar hovedstadsområdet er det idrettutøverne som skal kjempe om heder og ære i Holmenkollen og Tryvann. I Februar er det X-games og i mars er det Skiskytter-VM. Bildet er tatt i forbindelse med et tidligere skiarrangement i Holmenkollen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Gratulerer med et splitter nytt år! 2016 ligger for våre føtter. Og her er noe av det som vil prege året, og som du kan delta på.

Sport: De to største idrettsarrangementene i Oslo og Akershus i 2016 er definitivt Skiskytter-vm og X-Games. Sistnevnte går av stabelen først. Fra 24.-28.februar inntar idrettsutøvere på skateboard, snowboard og ski Tryvann, Tøyen og Filipstad Brygge i Oslo. Bare dager senere, 3.-13.mars skal skiskyttere kjempe om medaljene i Holmenkollen.

Kunst: Munch-museet har hatt stor suksess med sine +Munch-utstillinger i 2015. Dermed satt de også rekord med 250.000 besøkende. I 2016 fortsetter museet med Mapplethorpe + Munch. Utstillingen med fotografiene til den amerikanske kunstneren starter 6.februar. Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden åpner i juni en internasjonal utstilling med kunstverk av Nikolai Astrup og nye samtidsverk.

Konserter: Det er 13 år siden sist, men 31.mars står Mariah Carey på scenen i Oslo Spektrum. En knapp måned senere skal Janet Jackson stå på samme scene dersom stemmen holder. Den britiske superstjernen Adele kommer til Telenor Arena 1.mai, 2.juli er det Rihannas tur og Justin Bieber inntar arenaen i slutten av september. Dessuten spiller våre egne internasjonale superstjerner, A-ha i Oslo Spektrum både 30.april og 1.mai.

Film og teater: Verden rundt markeres det at det er 400 år siden den engelske forfatteren William Shakespeare døde. Forfatteren markeres også i vårt område. Shakespeare-forestillinger settes opp på Nationaltheatret, Torshovteateret og Det norske teater. Riksteateret kommer til både til Oslo og Jessheim på Romerike med forestillingen «En midtsommernattsdrøm»i januar og februar. Samtidig blir selveste Harry Hole å se i hovedstadens gater når filmingen av Snømannen starter, trolig allerede i januar.

Politikk: I løpet av våren må kommunene bestemme seg om de ønsker å slå seg sammen. Blant annet sonderer politikerne i Sørum, Fet og Skedsmo om de kan slå seg sammen til en stor kommune på Romerike. Noen kommuner har allerede avslått sammenslåinger, mens i Follo skal folk få si sin mening. Innbyggerne i Ski skal nemlig være med på en rådgivende folkeavstemning 22.mai. Kommunen kan bli slått sammen med Oppegård eller Ås, eller begge.

Jubileum: Skibladner, verdens eldste hjuldamper i rute, seiler inn i sitt 160. år på Mjøsa og stortingsbygningen er 150 år. Samtidig er det er varslet at Meteorologisk institutt fyller 150 år og Byantikvaren i Oslo vil feire at de runder 60 år.