Normal

Dette har du brukt og gjort i julen

Julekort, juletrelys, julegaver og deilig julemat. Det er vanskelig å regne ut julestemning, men enkelte sider ved nordmenns julefeiring lar seg likevel tallfeste.

Julekort Oslo Rådhus

JULETALL: Nordmenn sender over 15 millioner julekort.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Juleposten skal sendes

Helge Magnus Opsahl skal sende både julekort og pakker med posten.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Køen til postdisken vokser mens Helge Magnus Opsahl strever med å få pakken til sviger-bestemor inn i en postbar eske. Han er en av mange som sender juleposten etter den anbefalte fristen midt i desember.

– Fristen? Jeg pleier å være noe sent ute, men det går jo bra likevel, sier han litt håpefullt.

Gaven han sender er én av 35 millioner pakker og brev Posten behandler de to siste ukene før jul.

Julen er tiden for de store summene, og her er noen av de:

Tenner mer enn tusen julelys

Edward H. Johnson er først og fremst kjent for å vise verden det første juletreet med elektriske julelys i 1882, og vi kan trygt fastslå at det ble en populær oppfinnelse.

I høst importerte Norge 700 tonn med juletrebelysning for mer enn 56 millioner kroner, og bare i november ble det kjøpt inn julepynt for nesten 40 millioner kroner.

Julehuset til Bjørn Sværen og Christopher Hars på Nordstrand.
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Den trettende måneden

Vinmonopolets tall for desember 2014 er ikke klare ennå, men i fjor ble det solgt nesten 11 millioner liter med drikke, litt mer enn to liter per innbygger.

– Vi tenker at Vinmonopolet har tretten salgsmåneder og to av dem kommer i desember, forteller pressesjefen Jens Nordahl.

Siden julen er en tradisjonsrik tid, regner Vinmonopolet med at årets tall blir nokså like fjoråret. I tillegg til salgsmengden skiller desember seg ut fra de andre månedene med at det selges mer vin på flaske og mindre i kartong. Det tyder på at mange finner en innpakket flaske under juletreet.

Sjampanje som julegave
Foto: SCANSTOCK

På låven sitter nissen med sin julegrøt...

...mens vi andre foretrekker ribbe, pinnekjøtt, sylte, medisterkaker og fenalår.

Tall fra Nortura viser at det i julemånedene blir spist ca. 6500 tonn med ribbe, og totalt 13 350 tonn med kjøtt. Det er vekten til omtrent 1335 elefanter.

Ribbe med sprø svor
Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt / Aina C. Hole

Handlefryd på kreditt

En kan ikke kjøpe juleglede, men det er mye annet man kan dra kortet på.

En av fire gjør julehandel på kreditt, viser en undersøkelse gjort av TNS Gallup for Nordea, mens en undersøkelse fra Sparebank 1 viser at 18 prosent av kredittinnehavere fordeler tilbakebetalingen over flere måneder.

Totalt skal nordmenn ha brukt 53 milliarder kroner på julehandelen i desember, som betyr at hver innbygger handlet for 10 350 kroner i snitt, ifølge næringslivets hovedorganisasjon, Virke. Tallet inkluderer også gaver, mat og drikke.

Julehandel på kredittkort
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Drømmer om en palmejul

Du har kanskje sand mellom tærne mens du leser dette. Det blir stadig mer populært å reise bort i julen. I år har nærmere 50 000 nordmenn reist til syden.

– Vi har de siste årene sett en jevn økning i antall nordmenn som velger å reise til varmere strøk i julen. Flere reiser til sol og varme når man ikke trenger å bruke så mange feriedager på å være borte fra første juledag til første nyttårsdag, slik som i år, sier Sverre McSeveny-Åril i Virke Reise Utland.

Nissen i USA
Foto: Scanpix

Postbudet bringer julen inn

Gaven til sviger-bestemor er forsvarlig pakket. Helge Magnus Opsahl holder den og 22 julekort i hendene mens han venter på sin tur til å kjøpe frimerker. Det ble laget nesten 8 millioner eksemplarer av årets julefrimerker hvor Sølvguttene og motiver fra "Eventyret om Putti Plutti Pott og julenissens skjegg" er avbildet.

– Jeg synes det er hyggelig å sende folk en liten julehilsen, sier Opsahl og titter på bunken med julekort han skal sende. Skal man gi folk litt ekstra oppmerksomhet, må man gjøre det på den gammeldagse måten. Det blir ikke det samme på sosiale medier, mener han.

Julekø på Posten

Når det nærmer seg jul er det mye som skal sendes med posten.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Julekortet står fortsatt sterkt, ifølge Posten også. Nordmenn sender over 15 millioner julekort. Det tradisjonelle julekortet er mest populært, men stadig flere sender personlige julekort, slik som Opsahl. På kortene hans er det bilder av datteren. Hun er det nye julekortansiktet i familien.

– Det er fint å vise henne frem til slekt og venner på denne måten. Det har blitt en ny tradisjon, sier han.

LES OGSÅ: