Hopp til innhold

Dette er opphavet til det moderne kjøkkenet

Det er kalt alle moderne kjøkkeners mor, og flere av verdens betydelige museer har kjøpt det inn. Nå får vi også et såkalt Frankfurter-kjøkken i Norge.

Kjøkken
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Audun Eckhoff

NYTT MUSEUM: Direktør ved Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff, åpner et helt nytt museum på Vestbanen i Oslo i 2019. Frankfurter-kjøkkenet blir da en del av utstillingen.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Det som er morsomt med dette kjøkkenet, er at det bidrar til å fortelle hele kjøkkenets kulturhistorie, sier Audun Eckhoff, direktør på Nasjonalmuseet.

I museets lager i Oslo er seks kasser på vei inn gjennom døra. Kassene kommer fra Tyskland og inneholder over hundre deler som skal bli til et komplett kjøkken på kun åtte kvadratmeter.

– På 20-tallet fikk vi en ny prioritering av kjøkkenet. Det skulle være et innbydende sted, og man skulle kunne arbeide effektivt. Frankfurter-kjøkkenet, som ble utviklet i Tyskland, ble utgangspunkt for alt vi kjenner til av moderne kjøkkener. Også det vi kaller OBOS-kjøkken, sier Eckhoff.

Studerte hvordan kvinner jobbet

Designeren og arkitekten bak det hele er Margarete Schütte-Lihotzky.

– Hun intervjuet alle mulige grupper, men først og fremst hjemmeværende kvinner og kvinneorganisasjoner. Så observerte hun hvordan de beveget seg i kjøkkenet, sier Denise Hagströmer, seniorkurator på Nasjonalmuseet.

Denise Hagströmer.

KJENNER HISTORIEN: Seniorkurator på Nasjonalmuseet, Denise Hagströmer.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

På bakgrunn av det laget hun en plan for hvilke elementer som burde stå hvor, for eksempel fant hun ut at arbeidsbenk og oppvaskkum burde være ved siden av hverandre.

– Det er jo interessant å vite at hun selv aldri hadde laget mat. Dette var første gang hun satte seg inn i et arbeidskjøkken og hvordan det kunne fungere, sier Hagströmer.

Frankfurter-kjøkkenet

DETALJERTE PLANER: Arkitekten Margarete Schütte-Lihotzky studerte hvordan husmødre beveget seg mellom de ulike elementene inne på et eldre kjøkken (se figur til venstre). Observasjonene brukte hun som utgangspunkt da hun designet Frankfurter-kjøkkenet (se figur til høyre).

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Stilles ut om tre år

Frankfurter-kjøkkenet skal være ferdig restaurert til åpningen av det nye Nasjonalmuseet i 2020.

Foreløpig er kjøkkenet det eneste av museets mange gjenstander som allerede har fått sin faste plass i det nye bygget.

Det er kalt alle moderne kjøkkeners mor, og flere av verdens betydelige museer har kjøpt det inn. Nå får vi også et såkalt Frankfurter-kjøkken i Norge.

MANGE DETALJER: Her kan du se video av hvordan kjøkkenet ser ut.