NRK Meny
Normal

Det spøker for uteserveringen i Oslo sentrum

Politi og byantikvaren er negative til ordningen med bord og stoler midt i gaten mellom Stortinget og Nationaltheatret i Oslo.

Uteservering Karl Johan lysere

Skal det være parasoller og bord midt i Oslos paradegate? Det er det uenighet om.

Foto: Filip-André Baarøy / NRK

Rajko Mink

Rajko Mink, TGI Fridays.

Foto: Linn Marie Hammernes / NRK
Janne Wilberg lysere

Janne Wilberg, byantikvar.

Foto: Linn Marie Hammernes / NRK
Robert Thorsen

Robert Thorsen, Sentrum politistasjon.

Foto: Linn Marie Hammernes / NRK

– Uteserveringen utgjør en betydelig del av omsetningen vår på sommeren. Når det først er fint vær i Norge, så ønsker man jo å sitte ute, sier Rajko Mink, som er sjef for restaurantkjeden TGI Fridays i Norge.

Både i sommer og i fjor sommer var Karl Johans gate full av stoler og bord, til glede for tørste turister og sultne osloboere. Men neste sommer kan det være slutt på uteserveringen mellom Rosenkrantz' gate og Universitetsgata.

Mange er nemlig negative til uterestaurantene, ifølge en evaluering Oslo kommune har gjort etter årets sommersesong.

Hverken turistbussene, taxinæringen eller motorsyklistene vil at Karl Johans gate skal sperres på denne måten. Heller ikke byantikvaren er positiv til hvordan Karl Johans gate har sett ut de to siste somrene.

– Dette skal være Oslos paradegate. Vi mener det er viktig å holde den fri for parasoller og bord, sier byantikvar Janne Wilberg til NRK.

Vanskelig for utrykningskjøretøy

Også i forbindelse med statsbesøk, 17. mai-tog og andre arrangementer er uteserveringen i veien. Derfor liker heller ikke politiet at gaten er sperret.

– Det er en utfordring for våre kjøretøy. Og det er spesielt vanskelig for Oslo brann- og redningsetaten, som har de største utrykningskjøretøyene, sier ordenssjef Robert Thorsen ved Sentrum politistasjon.

At restaurantene mellom Stortinget og Nationaltheatret har hatt bord, stoler og servering midt på Karl Johan har vært et prøveprosjekt de siste to somrene, og ble satt i gang for å gi mer liv til området.

Fridays-sjef Rajko Mink håper at ordningen får fortsette, selv om mange er negative.

– En sentrum trenger et pulserende liv. Jeg frykter at det vil bli ganske dødt her hvis det blir slutt på uteservering på Karl Johan.