Hopp til innhold

Desperate boligkjøpere får varsellampene til å lyse hos meglertoppene

Boligmarkedet i hovedstaden koker over. Boligkjøperne er blitt så desperate at de handler annerledes enn boligkjøpere gjorde tidligere. Her er meglertoppenes fare-liste.

Privatmegleren Aksept

KUPPET FØR VISNING: Denne leiligheten på 20 m² på Fredensborg i Oslo ble nylig solgt før første visning, 500 000 kroner over prisantydning til en kvadratmeter pris på 125 000 kroner.

Foto: Privatmegleren Aksept

Så langt i år har gjennomsnittsprisen på boliger steget med 16,3 prosent, viser tall som ble lagt fram i dag. I enkelte bydeler er økningen på 18 prosent.

Hos meglersjefene lyser varsellampene. De ser særlig fire faresignaler i det de betegner som et svært usunt og presset boligmarked.

1) Boligkjøpere kjøper uten å ha sett på boligen

– Det er så lite boliger ute at kjøperne må være veldig på ballen. Folk er til og med villig til å kjøpe en bolig usett bare for å få seg en bolig. Dette er en økende tendens, sier Grethe Wittenberg Meier, som er administrerende direktør for Privatmegleren.

Grethe Wittenberg Meier

Grethe Wittenberg Meier som styrer skuta hos Privatmegleren syns det er skummelt at boligkjøpere velger å kjøpe leiligheter de ikke engang har sett på.

Foto: Privatmegleren

Du står foran ditt kanskje viktigste kjøp. Likevel velger stadig flere å kjøpe bolig uten å ta så mye som en titt på det de skal kjøpe.

– Jeg vil på ingen måte anbefale noen å kjøpe usett! sier Meier.

Dette har ifølge DNB Eiendom og Privatmegleren særlig blitt mer vanlig fra forsommeren og utover.

– Vi ser folk som er mer desperate etter å få tak i bolig. I større grad ser vi folk som kjøper usett, men også folk som er på visning veldig kort, sier administrerende direktør i DNB eiendom, Terje Halvorsen.

– Jeg syns dette er forferdelig skummelt i utgangspunktet, samtidig har jeg en viss forståelse for at det blir sånn for noen slik markedet er i Oslo nå med 80–100 på visning, sier Meier.

Infografikk som beskriver hvordan "kuppere" kjøper boliger før visning. Grafikk.

Slik kuppes leiligheter.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

2) Boligkjøpere kupper boligen før visning og budrunde

Det finnes knapt noe mer irriterende når man er på boligjakt: Boligen du har blinket deg ut forsvinner fra markedet før både visning og budrunde. Noen har kommet alle de interesserte i forkjøpet med et privat bud til selger, som har sagt ja.

Mats Ergo

– Du har også dem som prøver å kuppe et boligsalg selv uten å ha sett leiligheten først, sier eiendomsmegler Mats Ergo. Meglerne råder selgere til å ha is i magen og gjennomføre visning og budrunde, likevel er det lett å la seg lokke av skyhøye bud.

Foto: Knut Neerland

– Dette er en uting. Folk er redde for å miste leiligheten om de venter på budrunde. Slik var det ikke før, sier eiendomsmegler Mats Ergo som jobber for Aktiv Grønland/Bjørvika

Meglerfirmaene fører ikke statistikk over hvor mange boliger som blir kuppet eller forsøkt kuppet, men dette er blitt svært vanlig, og det bare øker.

Selv om tallene viser at man i de fleste tilfeller får mer for leiligheten sin om man selger etter visninger og en ordinær budrunde, er det nå blitt svært vanlig at boliger blir kuppet gjennom private bud rett til selger.

Elise Ødegaard

Elise Ødergaard sjekker ut kjøkkenet på visning i Holmenkollen i helga. Dette er den femte leiligheten de ser på siden i vår. – Vi har prøvd å kuppe en leilighet ikke så langt herfra. Vi la inn bud en del over prisantydning, men selger sa nei. Leiligheten ble solgt enda høyere enn det, forteller hun.

Foto: Elin Martinsen / NRK

– Ofte ringer selger og sier de har fått private bud. Dette er en ball som ruller og ruller, sier Ergo.

Meier hos Privatmegleren mener at over 50 prosent av boliger sentralt i Oslo som Privatmegleren selger blir kuppet eller forsøkt kuppet. Særlig er det små leiligheter som er ettertraktet. De andre kjedene opplever samme tendens.

– Folk har vært på mange visninger og er desperate etter bolig, sier Halvorsen i DNB.

Faksimile fra Finn bolig Gamlebyen

Nylig ble denne leiligheten i Schweigaards gate i Gamlebyen solgt ved at en kjøper kuppet den med et privat bud 650 000 over prisantydningen. Megler Mats Ergo får ofte mellom fem og femten telefoner fra folk som ønsker å komme på private visninger når han legger en leilighet ut for salg. Mange av dem vil prøve seg på kupping. Folk søker også opp eier og tar kontakt direkte.

Foto: Skjermdump fra Finn.no

3) Boligkjøper kjøper bolig kun for prisvekst og lar den stå tom

Ifølge Meier hos Privatmegleren er det blitt vanligere å kjøpe leilighet som en investering og la den stå tom istedenfor å leie ut, og dermed sitte på leiligheten kun for å få med seg den enorme prisstigningen vi nå ser i markedet.

– Det er en betydelig stigende andel som gjør dette. Det er en blanding av mer profesjonelle investorer og folk som kjøper og vil ha med seg verdistigningen, sier Meier.

Privatmegler-direktøren mener dette i ytterste konsekvens kan skape en død by.

– De som ønsker å bo sentralt kommer ikke inn på markedet og heller ikke på leiemarkedet når det blir sånn, sier hun.

På visning i Holmenkollen møter NRK flere på boligjakt som kjenner til fenomenet.

– Vi leter etter bolig til oss selv, men jeg vet om noen som har gjort dette, sier Elise Ødegaard.

Andre meglere som NRK har snakket med, mener at dette ikke er så veldig vanlig, men kjenner til at det skjer.

– Vi vet om tilfeller hvor kjøperne sier til oss at de skal gjøre dette, selv om det ikke er så veldig vanlig. Men det kan hende det skjer oftere enn de tilfellene vi får vite om, sier Halvorsen i DNB.

Martin Waldal

Martin Waldal tar en titt på utsikten til leiligheten han er på visning på i Holmenkollen. Han har vært på flere visninger hvor selger har hatt boligen stående tom og eid den for å få med seg prisveksten. – Hadde jeg hatt råd hadde jeg sikkert gjort det selv. Med dagens marked er det jo kjempefint å bare selge etter litt oppussing eller som den er etter seks til tolv måneder, sier han. Han kunne ikke tenkt seg å kjøpe en leilighet han ikke har vært og sett på. – Det er ganske mange leiligheter som ser veldig fine ut på bildene. Når du kommer dit er det ikke slik du tenkte. Å se området rundt er også viktig. Får jeg ikke gått på visning kjøper jeg ikke, sier han.

Foto: Elin Martinsen / NRK

4) Boligkjøperne betaler det samme for nytt og brukt

– Bruktboligprisene er nesten på samme nivå som nybygg nå. Man er villig til å betale nesten hva som helst for å få seg en beliggenhet og komme ut i boligmarkedet, sier Meier i Privatmegleren.

Terje Halvorsen

Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom, betegner dages boligmarked som usunt og ikke bærekraftig over tid.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Dette er med på å sette ytterligere fart på boligprisene i et presset marked med få boliger og mange kjøpere.

– Det er et faresignal i den forstand at det vil drive prisene videre oppover. Boligutviklere av nye boliger vil se på prisene i bruktmarkedet når de setter prisene for nye prosjekter. Samtidig legger de inn forventet prisvekst, sier Halvorsen i DNB.

Selv om meglertoppene ser økt boligbygging som en viktig medisin for et sykt boligmarked, tror Meier i Privatmegleren at prisgaloppen for brukte boliger kan være med på å bremse videre boligutbygging.

– Normalt er man villig til å betale mye mer for noe som er nytt og fint kontra noe som man kanskje må pusse opp. Dette kan også gjøre det mindre attraktivt for utbyggere å bygge ut fordi de ser at brukt har så høy pris, sier Meier.

– Det brenner litt under bena våre. Det haster å få bygget mer. Det er veldig ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, sier hun.