NRK Meny
Normal

Derfor er menn på do i timevis

Det er mange menn som ofte blir anklaget for å sitte ekstremt lenge bak lås og slå på det lille rommet. Hvorfor gjør de egentlig det?

Mann på do med laptop

Alle trenger alenetid, så hvis par avtaler at begge får litt tid for seg selv kan man kanskje unngå at mannen låser seg inne på do i timevis.

Foto: colourbox.com

For mens menn gjerne lurer på hvorfor jenter går sammen på do, lurer damene typisk på hvorfor mennene bruker så innmari lang tid inne på do alene.

– Ja, vi kjenner jo til den der, og man kan jo lure på hvor mange timer som skal brukes der inne, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti.

Han er vanligvis på do i 1-2 timer, gjerne flere ganger om dagen. Men han sitter ofte også myyye lenger enn det. Han kan sitte på do i 4-5 timer. Han har en egen laptop som kalles dassterminalen.

Innlegg på kvinneguiden.no
eva tryti

Psykolog og parterapeut Eva Tryti mener både kvinner og menn trenger litt tid for seg selv, og at menn kanskje 'slipper' å låse seg inne på do hvis man avtaler at begge får litt alenetid.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

«Lurer til seg» alenetid

På flere nettforum spør også frustrerte damer om det er flere som har kjærester som kan sitte på do i timevis, og svarene kommer fra både menn og kvinner. Jo, kjærestene sitter lenge på skåla.

Tryti mener at både menn og kvinner har behov for litt tid alene, og menn altså bruker de lange dobesøkene som en unnskyldning for å få litt tid for seg selv.

– Jeg tror det er litt passiv trass eller apati fordi man ikke klarer å argumentere for hvorfor man trenger den alenetiden, sier hun.

Så forsvinner man inn i på det ene stedet hvor med lås på døra hvor ingen kan dra en ut igjen.

Doen er et sted for kontemplasjon og ettertanke, visdom og nytelse. Nirvana er når 35 kyllingvinger, hvit ris og chilisaus har fått mixet seg sammen til en herlig forstoppelse i endetarmen. Den følelsen av å lese en tabloid og elendig artikkel om marinejegere i Vi Menn, hestekreftene i den nye porscha eller filmanmeldelser i Natt og dag samtidig som man sakte men sikkert presser ut ei kuruke av en drittpose kan ikke likestilles med noe.

Innlegg fra en mann på kvinneguiden.no

– Alenetid er ekstremt viktig

Folk har litt ulike behov for alenetid. Tryti estimerer at rundt halvparten av befolkningen er litt mer innadvendte og trenger mer tid for seg selv, og resten er litt mer sosiale og trenge mindre tid alene. Uavhengig av kjønn.

– Vi har sosiale roller som gjør at menn kanskje er flinkere til å ta det. Damer er så forbasket pliktoppfyllende at de tar jo ikke alenetid, særlig ikke i den tidsklemmefasen hvor de har barn og svogermødre og alt mulig å passe på. De burde ta mer alenetid.

Hun sier alenetid er ekstremt viktig for folk som har behov for det, og anbefaler par å snakke om det slik at kvinner får samvittighet til å være litt alene og menn slipper å låse seg inne på do.

– Det har noe å gjøre med hvilket forhold vi har til oss selv. Vi et rotete forhold til andre, og vi blir redd for ensomhet hvis vi ikke er vant med å ha alenetid.

Da er det ekstra viktig å være til stede når man er sammen.

– Og ikke forsvinne bak skjermene, for da er det også lettere å unne hverandre alenetid, sier hun.