Hopp til innhold

Dekker til Høyblokka med duk

De utbombede regjeringsbygningene i Oslo sentrum er nå dekket med duk for at ikke deler skal falle ned og skade forbipasserende.

Høyblokka

Statsbygg dekker til sidene i Høyblokka etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Det er Statsbygg som har hengt opp de enorme hvite dukene, slik at ikke deler skal falle ned og skade folk som går forbi.

– Vi har fjernet mange løse deler allerede, men vi setter opp duk på Høyblokka og andre skadde departementsbygg for å sikre at ikke flere løse deler faller ned og skader dem som arbeider i området, sier administrerende direktør Øivind Christoffersen i Statsbygg.

Statens rådgiver i bygge- og eiendomssaker er de som skal finne ut hva som må gjøres med regjeringskvartalet. Og finne ut hvor store skadene er. Mange har spekulert i om Høyblokka, hvor statsministerens kontor lå på toppen, må rives.

– Hvis bærekonstruksjonen er god, så er en rehabilitering en mulig løsning, men det er litt tidlig å konkludere med fremtiden til Høyblokka, sier Christoffersen til NRK.

Vil koste milliarder

De første anslagene viser at en gjenoppbygging av Regjeringskvartalet kan komme på 2,4 milliarder kroner. I tillegg har man utgiftene til husleie i den lange perioden gjenoppbyggingen vil ta.

Hva som skal skje med Regjeringskvartalet er det regjeringen som skal ta en endelig avgjørelse på.

Den eldste delen med blant annet finansministerens kontor er fredet, i Høyblokka er det veggdekorasjoner i selve bygningsmassen som er utført av Picasso.

For øvrig er det også andre historiske hensyn man må ta når bygningenes skjebne skal avgjøres.

Det er i tillegg kommet inn forslag om å bevare den 52 år gamle knuste Høyblokka som et minnesmerke.

Vil se terroren med egne øyne

Mens skjebnen til Høyblokka fortsatt er uviss, valfarter folk til hovedstaden for å se terroren med egne øyne. Deriblandt Odd og Åse Nybroen fra Løten.

Vi møter dem bak sperringene som er gjort om til en vegg med roser, med hilsener og med tente lys under.

– Trysilbussen var helt full til Oslo i dag. Det er fantastisk og rørende hvordan det norske folk har håndtert denne forferdelig tragedien. Vi måtte se det selv, ikke bare på TV, sier de to til NRK.