De tre barna reagerer sterkt

– De er helt ute av seg, sier bistandsadvokaten til de tre sønnene i en av Norgeshistoriens verste overgrepssaker.

Gunhild Lærum

Gunhild Lærum fortviler over at hele saken må behandles på nytt.

Foto: Ingvild Sund / NRK

Et ektepar fra Romerike ble mandag kjent skyldig i vold og grove seksuelle overgrep mot sønnene sine. Like etterpå valgte fagdommerne i Eidsivating lagmannsrett å sette kjennelsen til side.

  • Ekteparet har to sønner på 7 og 8 år sammen
  • Mannen er også stefar til den 17-årige gutten i familien
  • Les mer: Opphever kjennelsen

De tre sønnene var lettet da juryen kjente foreldrene skyldig i går.

– Så går det noen minutter, så er det alt på nytt igjen. De er helt ute av seg. De var veldig glade da juryen svarte ja på de fleste spørsmålene. Det tok 8 timer, og de ble informert av meg underveis. Spesielt den eldste, som blir 18 år denne uka, han føler at kanskje livet kan begynne igjen, sier Gunhild Lærum.

Detaljerte forklaringer om overgrep

Siri Langseth, advokat

Siri Langseth, ekteparets advokat.

Også barnas fosterforeldre har fortalt Lærum at de synes det er tungt å bli beskyldt for å ha påvirket guttene.

Gunhild Lærum mener barna ikke kunne funnet på slike historier som de retten har fått høre.

– De forteller detaljert om avanserte overgrep. De er så unge at de vet ikke hva det er, og de bruker andre typer ord. Det kan ikke være tillært, og de kan ikke selv ha fantasier om det, hvis de ikke selv har opplevd det.

Parets forsvarere har brukt mye av sin taletid i retten på å så tvil rundt troverdigheten av barnas forklaringer.

– Det er mye som har skjedd både før og mellom dommeravhørene som gjør at det er all grunn til å være skeptisk til disse forklaringene, sier Siri Langseth.

Hoveddommeren sier til NRK at bevisene i saken var for svake, men at han har forståelse for at en ny rettsrunde skaper belastninger.

– Vi har forståelse for at de involverte partene fortviler over at det blir en ny runde i retten, og at dette er belastende, sier Bernt Krogh.

– Legger lista høyt

Sønnenes advokat mener dommeren har lagt lista høyt, og at det er sjelden dommere setter juryens kjennelse til side. Hun syns likevel ikke at det var så overraskende.

– Han har vært ganske tydelig å lese. Han har gitt uttrykk for skespis til aktoratets bevisføring og har vært kritisk hele veien. Det har nok vært en strevsom sak for aktoratet. Det som er beklagelig er at det går ut over tre barn, sier Gunhild Lærum.

Beslutningen om å sette kjennelsen til side innebærer at hele saken må opp til ny lagmannsrettsbehandling, denne gangen uten jury, men med såkalt utvidet meddomsrett, sammensatt av tre fagdommere og fire meddommere.

Bistandsadvokaten i det som blir kalt en av Norgeshistoriens verste overgrepssaker fortviler over at hele saken må behandles på nytt.