Hopp til innhold

Bistandsadvokat: – Burde ikke vært løslatt

De tre unge mennene som er siktet etter en gjengvoldtekt i Oslo i sommer er løslatt fra varetekt. – Veldig skremmende for jenta, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum.

Gunhild Lærum.

KREVENDE TID: Gunhild Lærum er jentas bistandsadvokat. Lærum forteller at hennes klient har det svært vanskelig.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

I juli i år ble den mindreårige jenta voldtatt gjentatte ganger over flere timer. I september pågrep politiet fire menn, der tre av dem ble siktet for gjengvoldtekt.

De ble fredag løslatt etter ti uker i varetekt.

Politiadvokat Sturla Henriksbø

NÆRMER SEG SLUTTEN: Politiadvokat Sturla Henriksbø sier politiet nesten er ferdig med etterforskningen av saken.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Vi er nesten ferdig med etterforskningen, og det er ikke lenger fare for bevisforspillelse mens de er på frifot, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt, Sturla Henriksbø.

Overgrepene pågikk hele natten

Politiet har avhørt vitner, fått tak i biologiske spor og avhørt jenta to ganger.

– Hun har gitt en troverdig forklaring, som støttes av politiets etterforskning. Slik saken ligger an nå kommer vi til ta ut tiltale for voldtekt i saken, sier politiadvokaten.

Ifølge Henriksbø har jenta fortalt at de seksuelle overgrepene først skjedde på et tog, deretter ulike steder utendørs, før de tok henne med til en leilighet der overgrepene fortsatte til neste dag.

– Hun har vært utsatt for massive traumer over en lengre tidsperiode. Hun har fortalt om alvorlige overgrep av flere personer, og at det har vært veldig smertefullt, sier jentas advokat, Gunhild Lærum.

– Kan skape utrygghet

Den unge jenta vet at de siktede er løslatt, og det er en stor påkjenning, påpeker Lærum.

– Hun synes løslatelsen er veldig skremmende. Hun forsøker å leve som normalt og gå på skole, men det er vanskelig, sier bistandsadvokaten.

Lærum mener mennene ikke burde vært løslatt, fordi det kan skape utrygghet for allmennheten at de siktede er på frifot.

– Denne saken og løslatelsen kan få offentlig reaksjoner, så jeg mente at vilkårene var på plass for at de fortsatt burde blitt fengslet, sier hun.

Etter politiets plan

Henriksbø understreker at politiet har vurdert om det var grunnlag for å forlenge varetektsfengslingen til de siktede, og det var det ikke.

– Dette er unge forbrytere hvor politiet ikke umiddelbart tenker at det er fare for gjentagelse, sier han.

Han forklarer at politiets plan hele veien ikke var å holde de lengre fengslet enn nødvendig av hensyn til etterforskning

– Jeg forstår at politiet mener at de nødvendige bevis er hentet inn og sikret, og at de mener straffeprosesslovens bestemmelser tilsier at de kan løslates, sier Lærum.