Hopp til innhold

De Grønne holder Oslo på pinebenken

Det kan ta mange uker før det blir avklart hvem som får makten i Oslo. De Grønne har ikke engang bestemt seg for hvem de vil forhandle med først.

Valgvake hos Miljøpartiet de grønne

JUBELEN I TAKET: De Grønne kunne innkassere fem representanter og vippeposisjon i Oslo bystyre valgnatta.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Valglogo
Torkil Vederhus

SNAKKER MED ALLE: Leder Torkil Vederhus i Oslo MDG har fortsatt ikke valgt side.

Foto: Monica Løvdahl

– Vi snakker med alle partier fortsatt for å prøve å finne ut hvilke konstellasjoner som er mulige og hvem som vil gi mest på miljø og samferdsel, sier styreleder i Oslo MDG, Torkil Vederhus.

Når kommer det en avklaring?

– Vi tar den tiden vi trenger. Også i neste uke er det noen partier vi skal snakke med, så det vil nok drøye litt ut i neste uke, i hvert fall, sier Vederhus.

Avhengig av De Grønne

Etter brakvalget sitter Miljøpartiet De Grønne med bukta og begge endene i Oslo rådhus. Både utfordrer Raymond Johansen (Ap) og sittende byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er avhengig av De Grønnes gunst for å gripe eller beholde makten.

Valgtaper Røsland gjorde det tidlig klart at det var rivalens jobb å finne ut av det med De Grønne.

– Jeg mener at Raymond Johansen og Arbeiderpartiet har retten til å ta initiativ til forhandlinger og sonderinger om å etablere et flertall som uttaler et ønske om et skifte.

– Hvis det ikke skjer, er jeg åpen for å ta samtaler med Miljøpartiet De Grønne, sa Stian Berger Røsland til NRK tirsdag.

Debatt mellom Raymond Johansen (Ap)og Stian Berger Røsland (H)

DUELLEN FORTSETTER: Raymond Johansen og Stian Berger Røsland hadde mange dueller i valgkampen. Duellen om Miljøpartiets gunst er ennå ikke avgjort.

Raymond Johansen har i løpet av de siste dagene foretatt sonderinger med de andre opposisjonspartiene; Rødt, SV og Miljøpartiet. Men De Grønne tviholder på blokkuavhengigheten. Torkil Vederhus presiserer at heller ikke avklaringen til uka representerer et endelig valg av side.

Kan skifte side underveis

– Det som skjer da, er at vi setter oss ned og begynner å forhandle om politikk.

– Hvis vi ser at vi ikke får nok gjennomslag, vil vi absolutt kunne gå over til den andre siden, eller til andre sider, sier han.

Bruken av ordet «sider» i flertall er ikke tilfeldig. Det finnes nemlig et annet flertall i bystyret enn konstellasjonen Ap-SV-Rødt-MDG (31 av 59 mandater) og H-V-KrF-Frp-MDG (33 mandater).

Arbeiderpartiet, De Grønne, Venstre og KrF har til sammen 30 mandater, akkurat tilstrekkelig til å danne flertall. Det fordrer imidlertid at Venstre og KrF bryter med byrådspartner Høyre.

– Vi ser at vi har mye til felles med både Venstre og KrF. Ideelt sett skulle vi fått til en grønn blokk med Venstre, KrF og SV, sier Torkil Vederhus.

Espen Ophaug

KALD SKULDER: Oslo Venstres leder Espen Ophaug avviser et forpliktende samarbeid med De Grønne.

Foto: Oslo Venstre

Men en grønn blokk uten Arbeiderpartiet er milevis unna flertall, og Venstre vender Ap en kald skulder.

– Jeg ser det som veldig lite realistisk at vi skal bryte med de vi har hatt fast følge med i 18 år og velge hovedmotstanderen bare fordi et valgresultat går mot oss, sier leder for Oslo Venstre, Espen Ophaug.