NRK Meny
Normal

Datter håper ranerne er tatt

Datteren til ekteparet som ble ranet på Billingstad, håper det er de riktige personene som nå er tatt.

Eldreran i Langhus - Follo

Politiet undersøker åstedet etter at en 84 år gammel kvinne ble brutalt ranet 9. august. Få dager senere ble et ektepar i Asker utsatt for det samme.

Foto: Amund Lågbu/Østlandets Blad

Fem rumenere fble fredag fremstilt for varetektsfengsling , siktet for de brutale eldreranene på Langhus og Billingstad.

Lene Stavem, sier foreldrene er sterkt preget og at det er viktig at de som har gjort det får sin straff.

– Moren min er er engstelig hele tiden og skvetter hvis hun møter folk i heisen.

God oppfølging

Tre rumenere banket på og ba om vann til bilen før de trengte seg inn.

De slo både moren på 78 og faren på 83 helseløse . Dette førte blant annet med kraniebrudd, tannskader og et ødelagt øye.

Lene Stavem er takknemlig for hjelpen fra både politiet, sykehuset og kriseteamet i Asker kommune.

– Vi er veldig imponert over den oppfølgingen vi har fått fra kommunen.

Både paret på Billingstad og den eldre kvinnen på Langhus i Follo som ble mishandlet og ranet torsdag, fikk en svært voldsom opplevelse.

Rask hjelp er viktig, sier ansvarlig for kriseteamet i Asker, kommuneoverlege Irene Testo.

– Dersom man har opplevd noe så traumatisk som et ran i eget hjem er det viktig å snakke om det. Vi stiller selvsagt opp for samtale hvis det er behov for det.

Voldsalarm på plass

Faren på 83 blir liggende på sykehus en stund, mens moren på 78 kan reise hjem.

Voldsalarm og hjemmetjeneste er snart på plass, men kriseteamet må trolig stille opp igjen.

– Det er viktig å snakke med noen hvis man etterhvert får angst. Familie og venner er viktig, men ofte stiller også kriseteamet opp, sier Testo.

Pågripelsen hjelper

Torsdag pågrep politiet i Vestfold fem rumenere i Sande. Fredag ble alle fem begjært varetektsfengslet i fire uker for eldreranene.

Senest torsdag hadde forsøkte de seg også hos en eldre kvinne i Sandefjord, men ble pågrepet like etter fordi de stakk fra regningen på en bensinstasjon i Kodal.

Pågripelsen vil også være en god hjelp for de to ransofrene i Asker.

– Jeg håper inderlig politiet har pågrepet ranerne som var hjemme hos mine foreldre. Jeg tror mye av redselen moren min føler forsvinne hvis hun vet at de er pågrepet, og at det kan hjelpe henne på vei med å bearbeide det som har skjedd.

Fryktet brutale hjemmeran

Operasjon Grenseløs, som er et samarbeid mellom Telemark, Vestfold, Buskerud og Asker og Bærum, tok torsdag over etterforskningen.

Politiet lover å slå hardt ned på den skremmende utviklingen med stadig flere hjemmeran.

– Vi har lenge sett en utvikling i Europa med stadig flere hjemmeran og vi har fryktet at den skulle komme til Norge, sier leder for Grenseløs-gruppen i politiet i Vestfold, Kjell Johan Abrahamsen.

De fem rumenerne som ble pågrepet torsdag er siktet for to tilfeller av grove ran, tilfeller av grove tyverier, og et simpelt tyveri. Noe som kan gi strafferammer på over seks år, dersom de kjennes skyldige.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.