Dataproblemer stjeler tid fra kreftpasientene

Radiologene ved Radiumhospitalet i Oslo fortviler over et utdatert datasystem som forsinker arbeidet. Flere ganger daglig må legene vente på at systemet skal fungere. Samtidig øker køen av kreftpasienter.

Kjetil Knutstad

OPPLEVER OFTE DATATRØBBEL: – Dette er det viktigste arbeidsverktøyet til radiologene. Det er her vi gransker bildene, sier stedfortredende seksjonsleder for radiologene ved Radiumhospitalet, Kjetil Knutstad.

Foto: Nadir Alam / NRK

Radiumhospitalet klarer ikke å ta unna køen av kreftpasienter som skal ta CT-undersøkelse for å se hvor kreftsvulsten sitter, og om den har spredd seg.

Før påske fikk rundt 100 pasienter beskjed om at de må vente inntil sju uker på å få ta bilder. Mens de venter, kan de bli enda sykere.

Kjetil Knutstad

– Det er mye arbeidstid som går tapt fordi IT-systemet ikke fungerer, sier seksjonsleder Kjetil Knutstad.

Foto: Nadir Alam / NRK

Mens pasienter står i kø, gjør et gammelt datasystem vondt verre, forteller Kjetil Knutstad. Han er stedfortredende seksjonsleder for radiologene ved Radiumhospitalet.

– Hovedproblemet er at dette til tider går så tregt. Det kan ta flere minutter før man får lastet opp gamle undersøkelsesbilder som skal sammenlignes med nye. Av og til blir man kastet ut av datasystemet på grunn av en eller annen feil. Det er en stor frustrasjon for dem som jobber her til daglig, og hvis man er uheldig kan man miste en halvtime eller time hver dag på dette, sier Knutstad.

– Det er mye arbeidstid som går tapt fordi IT-systemet ikke fungerer.

Bildene er svært viktige for å finne riktig diagnose, og dermed riktig behandling. Mangel på radiologer er hovedgrunnen til at køene vokser, men et utdatert datasystem hjelper heller ikke, sier Knutstad.

– Det tar fra radiologer ressurser som heller kunne blitt brukt til å tolke flere bilder.

Nytt system forsinket

 Lars Eikvar

Planen var å få på plass et nytt datasystem i juni, men det er utsatt, forteller klinikkleder Lars Eikvar.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Klinikkleder ved Oslo universitetssykehus, Lars Eikvar, er klar over dataproblemene. Planen var å få på plass et nytt datasystem i juni, men det er utsatt.

– Helse Sør-Øst har etablert et digitalt fornyingsprogram med blant annet et nytt felles IKT-system for røntgenundersøkelser. Radiumhospitalet ved OUS skulle få nytt system etter Sykehuset Innlandet. Dessverre har innføringen der blitt forsinket, og derfor har den planlagte innføringen ved OUS blitt utsatt, sier Eikvar.

Han forteller at de vil gjennomføre en ekstraordinær oppgradering av det gamle systemet mens de venter, slik at det skal fungere raskere og bedre.

– Vi har foreløpig ikke fått noen leveringsdato for dette, men prosessen følges tett opp. Saken har høyeste prioritet i OUS fordi dagens treghet i IKT-systemet er en viktig begrensning for vår evne til å levere et bedre tjenestetilbud.