NRK Meny
Normal

Gjenåpnet idrettshall med verre inneklima enn da den ble stengt

Etter at det i 2013 ble funnet muggsopp, råte og kloakk i Klemetsrudhallen på Søndre Nordstrand ble hallen stengt og pusset opp for over 20 millioner. Da hallen ble åpnet forrige uke var inneklimaet verre enn før oppussingen.

Klemetsrudhallen

HELSEFARLIG: Mens Klemetsrud idrettshall ble pusset opp oppstod det skader underveis som forverret det allerede dårlige inneklimaet. Derfor var inneklima i hallen ytterligere forverret da den ble gjenåpnet forrige uke.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Mugg

Bildet viser noe av muggsoppen som ble funnet i idrettshallen da den ble gjenåpnet.

I over ett år har idrettshallen vært stengt fordi inneklimaet har vært helsefarlig. For i 2013 ble det funnet betydelig soppvekst i inngangskorridoren og begge hallene og ventilasjonen var delvis defekt. I tillegg var en rømningsvei blokkert, gulvene glatte og det var svært dårlig akustiske forhold.

Derfor satte bymiljøetaten i Oslo i gang en omfattende oppussing av hallen for over 20 millioner. Men da hallen ble åpnet igjen forrige uke avslørte en ny rapport at det nye inneklimaet er enda verre enn før hallen ble stengt i 2013.

For under oppussingen dukket det opp skader underveis som forverret inneklimaet. I fjor høst ble hallen blant annet rammet av en flom, som trolig står bak dagens fuktskader.

Derfor ble hallen bare dager etter gjenåpningen igjen stengt på ubestemt tid.

– Tar ikke problemene på alvor

Lederen for klemetsrud idrettslag, Mario Rinaldi

Lederen for Klemetsrud idrettslag, Mario Rinaldi.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Da Klemetsrud idrettslaget var på besøk i hallen sist uke fant de mugg og råte.

– Da vi var her på en liten befaring fant vi masse sopp og rømningsveiene var stengt. I tillegg var en del av brannslangesystemet underkjent og resten har ikke blitt kontrollert siden 2013, sier lederen for Klemetsrud idrettslag, Mario Rinaldi.

Han er oppgitt over at bymiljøetaten likevel velger å åpne hallen, og mener bymiljøetaten ikke tar problemene på alvor.

– Det viser at de setter press fra høyere hold høyere enn helsen til barna våre. Det er helt tragisk, sier Rinaldi.

Siden hallen er stengt på ubestemt tid må skolene og de ulike sportsgruppene som vanligvis bruker hallen i mellomtiden leie haller andre steder.

– Gikk litt for fort

Seksjonsleder i bymiljøetaten, Anne Dybevold

Seksjonsleder i bymiljøetaten, Anne Dybevold.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Seksjonsleder i bymiljøetaten, Anne Dybevold, forteller at de har forbedret forholdene som ble påpekt i rapporten som var grunnlaget for oppussingen.

Hun er ikke enig i idrettslagets kritikk på at de har gjort en for dårlig jobb.

– Nå har det oppstått nye ting og nye funn. De skal vi ta tak i, men vi satte inn tiltak under oppussingen. Det har vist seg å ikke være tilstrekkelig, sier Dybevold.

Likevel tar hun selvkritikk på at etaten valgte å åpne hallen før en ny rapport var klar.

– Det gikk nok litt for fort for oss. Etterpåklokskap viser at vi burde ha ventet til den nye rapporten forelå. Nå vil vi selvfølgelig gjennomføre tiltak for å ivareta helse og sikkerhet i hallen, sier Dybevold.