NRK Meny
Normal

Daniella fikk erstatning for brannskadd fot

Som nyfødt fikk Daniella foten sin ødelagt på sykehuset. I likhet med 1.500 andre fikk hun i fjor erstatning for å ha blitt feilbehandlet i helsevesenet.

Daniella Knutsen

Det er bare en uke siden Daniella var gjennom sin første operasjon med den brannskadde foten, ingen vet hvor mange det blir fremover.

Foto: Trine Bråthen/Privat / NRK

Bare to timer gammel skulle lille, premature Daniella fra Fetsund bli tatt en blodprøve av på nyfødtintensiven på Ullevål sykehus. Noe gikk veldig galt – og Daniella fikk store brannskader på den ene foten.

En sene ble ødelagt, og helt siden Daniella kom hjem fra sykehuset har det vært nærmest daglig oppfølging fra fysioterapeut. For et par uker siden ble hun operert i foten – den første av trolig mange operasjoner.

Fylkesmannen slo fast at Ullevål opptrådte uforsvarlig den dagen i august 2013, og kalte det en alvorlig systemsvikt.

– Verst for pasienten

Som en erstatning for feilbehandlingen, fikk Daniella og familien i fjor drøyt 800.000 kroner fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Øydis Ulrikke Castberg

Kommunikasjonsdirektør i Norsk Pasientskadeerstatning Øydis Ulrikke Castberg.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Og der er de ikke alene om å få. I fjor betalte NPE ut mer enn en milliard kroner for feilbehandlinger i helsevesenet, til omtrent 1.500 pasienter eller pårørende.

Beløpene til hver enkelt kan gå fra 5.000 kroner opp til flere millioner.

– Dette er en stor kostnad for samfunnet, men verst er det for de enkeltpersonene som ikke har fått den helsehjelpen de skulle ha hatt, sier kommunikasjonsdirektør i NPE, Øydis Ulrikke Castberg.

– Vi mener at det er mulig for helsevesenet, ved se på våre tall, å lære av de feilene som er gjort slik at man unngår at det skjer igjen, sier Castberg.

Flere operasjoner

Det aller meste av erstatningen til Daniella og familien blir betalt ut når hun fyller 18 år.

– Kanskje hun velger å ta en plastisk operasjon på foten, med disse pengene har hun muligheten til å reise utenlands for å gjøre det, sier moren Yvonne Knutsen.

Moren er glad for ordningen med pasientskadeerstatning, men skulle helst ha sluppet den.

– Vi kunne heller vært foruten. Det hadde vært fint hvis hun hadde sluppet å gå gjennom alt hun har gjort. Det er operasjoner og fysioterapi – kanskje helt frem til hun blir voksen. Det vet vi ikke. Vi får bare ta en dag ad gangen, sier Knutsen.

Daniella og Yvonne Knutsen

Daniella og Yvonne Knutsen.

Foto: Trine Bråthen / NRK