NRK Meny
Normal

Coco før Chanel

Den franske filmen kjennetegnes av gode skuespillere som snakker med lav stemme, og sterke kvinneskikkelser.

Filmplakat, "Coco før Chanel"
Foto: SF Norge AS

Coco før Chanel handler om Chanels liv før hun ble en framgangsrik moteskaper og navnet hennes ble en merkevare. Det er en film som handler om privatlivet hennes, om pengemangel og foreldreløshet, og om mennene hun møtte.

Vi befinner oss på slutten av attenhundretallet. Coco Chanel vokser opp på et barnehjem sammen med søsteren sin. De blir eldre og opptrer på barer med sang og dans, og drømmer om et liv som skuespillere.

– Gledespike

Filmen tar for seg Chanels forhold til millionæren og playboyen Etiénne Balsan, som hun bodde hos som en slags gledespike, og senere om forelskelsen til engelskmannen Arthur Capel.

Dette er en film som handler mer om privatlivet til Chanel enn om karrieren hennes. Det denne filmen forsøker, er å beskrive personligheten hennes.

Trassig ung dame

Hun er en trassig ung dame som stadig havner i krangel med folk. Samtidig er hun ambisiøs og misfornøyd med å være fattig, og etter hvert forstår hun at hun har en helt spesiell teft for det visuelle. Folk synes hun har en pussig, men tiltrekkende personlighet og ikke minst klesstil. Hun blir populær i selskapslivet, men det hun ønsker seg, er øknomisk selvstendighet.

Dette er en film med mange fine øyeblikk, men som bare funker passe bra i sin helhet.

Audrey Tatou, som spiller tittelrollen, er mest kjent for rollen som Den fabelaktige Amelie fra Montmartre. Hun gjør en god og mangefasettert framstilling av den unge Chanel, og det er ellers også mye godt spill.

Det er også mye flott å se på, og enkelte bilder er nesten uvirkelig vakre.

En film for moteinteresserte

Det kan godt tenkes at dette vil appellere til folk som har en genuin interesse for mote, og som tåler litt klissete filmer. Jeg merker at jeg er mer nysgjerrig på entrepenøren og moteskaperen Coco Chanel enn jeg er i privatlivet hennes.

Det er mer sensasjonelt at en fattig fransk jente klarte å bygge opp sitt eget motehus, enn at hun hadde et kronglete kjærlighetsliv. Det er kanskje litt guttete av meg å si det, men dette syntes jeg ble litt kjedelig.