Hopp til innhold

Byttet sykehus, slapp å vente på brystkreft-svar

– Det er mulig du må vente fire måneder før du får svar på om du har brystkreft eller ikke, fikk Akershus-kvinnen vite på sykehuset. Da hun krysset fylkesgrensa, var ventetiden halvannen uke.

Brev fra sykehuset

SVARBREV: – Jeg benyttet meg av fritt sykehusvalg med en gang jeg fikk dette brevet fra Ahus, forteller en Akershus-kvinne.

Foto: Privat

– Plutselig en morgen kjente jeg at noe var annerledes enn det pleier i den ene brystet mitt. Det var en kul der. Jeg gikk til fastlegen, og hun ville at jeg skulle undersøkes nærmere, forteller Akershus-kvinnen til NRK.

Av hensyn til familien ønsker hun ikke å fortelle historien sin med navn og bilde.

Etter en tid fikk hun brev fra Ahus, med beskjed om at ventetiden for å komme inn til røntgen, mammografi og klinisk undersøkelse – såkalt trippeldiagnostikk – var lang.

Fire måneder lang, sto det med håndskrift på brevet.

– Dermed sendte fastlegen min en henvisning til Oslo universitetssykehus, OUS. Etter 1–2 uker fikk jeg beskjed om å dra til Unilabs på Majorstua. Heldigvis var svulsten ufarlig, forteller kvinnen.

Fra 2–3 måneder til 2–3 uker

Marit Muri Holmen

FORNØYD: – Vi er veldig fornøyd med avtalen med de private. Det er det viktigste vi har gjort for å få ned ventetiden, sier Marit Muri Holmen.

Foto: Trine Bråthen / NRK

På et kontor innerst i gangen i underetasjen på Radiumhospitalet, sitter røntgenlege Marit Muri Holmen.

For ett år siden hopet henvisningene seg opp på kontoret hennes. Kvinner med kul i brystet – og angst for brystkreft – måtte vente opptil 12 uker på å få svar.

– Jeg mener at situasjonen var ute av kontroll, sier Holmen.

– En kvinne med en kul i brystet er som regel en veldig engstelig kvinne. Hun vet at det kan være en ondartet svulst som vil endre livet hennes, fortsetter hun.

Noe måtte gjøres, og svaret ble en samarbeidsavtale med private klinikker.

Nå er ventetiden for å få utredet en brystkreftmistanke kraftig redusert. Maksimal ventetid for pasientene er 2–3 uker. Og røntgenlegen kan hver ettermiddag gå hjem fra jobb i visshet om at lista over henviste kvinner er tom.

Ble først redd

Meliha Halilcevic

BLE REDD: Meliha Halilcevic trodde noe var veldig galt da hun ble kalt inn til sykehuset etter bare en uke.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Avtalen med de to private klinikkene går ut på at alle henvisninger fra fastlegene kommer til OUS. Der vurderes de og fordeles, slik at kvinnene undersøkes enten på Radiumhospitalet, Ullevål, Aleris eller Unilabs.

Meliha Halilcevic fra Kolbotn er selv sykepleier og farmasøyt. Hun ble først redd da hun ble innkalt til undersøkelse etter bare en ukes tid:

– Jeg trodde jo noe var galt og at det hastet med å undersøke meg. Men så viser det seg at ingen trenger å vente, sier hun.

Og det er Halilcevic glad for:

– Jeg tror jeg hadde tenkt mye på hva som skjedde i kroppen, om noe utviklet seg, om det ble verre. Jeg tror det hadde vært mye tøffere psykisk.

Ikke noe nederlag

Er det ikke et nederlag for et stort offentlig sykehus å få hjelp av private?

– Tvert imot. Det er stort behov for brystdiagnostikk, og veldig vanskelig å bemanne så godt på et sykehus at man til enhver tid kan ta unna alle henvisningene. Dette er et godt samarbeid, mener Marit Muri Holmen.

Hun understreker at pasienten får nøyaktig den samme behandlingen uansett hvor de blir undersøkt.

– Dette er en ren gladhistorie. Vi er svært fornøyd med avtalen og med et økt faglig samarbeid, sier administrerende direktør for Aleris helse, Grethe Aasved.

Avtalen koster omtrent 3 millioner kroner.

OUS har også tidligere gjort andre grep for å få ned ventetiden for brystkreftpasienter.

– 6 uker er akseptabelt

På Lørenskog i Akershus ligger Ahus. Her er ventetiden dobbelt så lang som i Oslo, og tidligere i år var den enda lenger – opptil 16 uker.

Dermed benytter mange pasienter seg av fritt sykehusvalg, og søker seg til OUS istedenfor. De siste tre månedene fikk sykehuset i Oslo 120 henvisninger fra pasienter som hører til Ahus.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fritt sykehusvalg

VENTETID: I hele år har ventetiden på Ahus vært oppe i 14–16 uker. Nå er den nede i seks uker.

Etter en ny gjennomgang av ventetidene, sier Ahus at det nå tar maksimalt 6 uker å komme inn til trippeldiagnostikk, uten at de helt kan si når endringen har skjedd.

– Vi mener at 6 uker er akseptabel tid for å få en diagnose, sier Janne Pedersen som er divisjonsdirektør for diagnostikk og teknologi.

Men sykehuset ønsker å få ned ventetiden, og har knyttet til seg flere radiologer fra høsten.

Hos Brystkreftforeningen bekrefter de at strømmen av henvendelser har endret seg:

Eva Michelsen Ekroll

FÅR HENVENDELSER: Eva Michelsen Ekroll i Brystkreftforeningen får mange telefoner og e-post fra fortvilte kvinner.

Foto: Steffen Aaland

– Vi har merket en stor forskjell det siste året. Nå får vi mange henvendelser og klager fra Ahus, mens kvinner som tilhører OUS så å si har sluttet å ringe oss, sier daglig leder Eva Michelsen Ekroll.

Sykehuset åpner for at også de ved en senere anledning kan begynne å samarbeide med private.

Hvorfor gikk dere ikke inn på den samme avtalen som OUS da dere hadde 16 ukers ventetid?

– Vi har ikke sett behovet for det på det nåværende tidspunkt. Og etter sommeren øker vi kapasiteten på radiologer for å få ned ventetiden ytterligere, sier Pedersen.

– Gambler med pasientene

Ahus understreker at ikke alle risikerer å vente like lenge.

– Vi prioriterer henvisningene i fire alvorlighetsgrader, der pasienter med størst mistanke om brystkreft kommer inn innen en uke, kanskje allerede etter én dag, sier Pedersen.

Pasientene med lavest alvorlighetsgrad eller der mistanken ikke er like klar, risikerer å vente lenge.

Dette er en praksis Brystkreftforeningen slår hardt ned på:

– Det er uforsvarlig av Ahus å prioritere pasienter de tror ikke har kreft. En fastlege eller kvinnen selv har ingen forutsetning for å vite om hun har kreft eller ikke, det vet man først når hun har vært på mammografi. Derfor er det å gamble med pasientene slik de gjør det, sier Eva Michelsen Ekroll.

Kvinner som har oppdaget en kul i brystet risikerer å vente dobbelt lenge på undersøkelse på Ahus som på Oslo universitetssykehus. Noe av årsaken er at de i Oslo har tatt i bruk private klinikker for å få ned ventetiden.

PÅ RADIUMHOSPITALET: En mammografiundersøkelse viser om en kvinne har brystkreft eller ikke. Undersøkelsen tar bare noen minutter, men svaret er avgjørende.