Normal

Krangler om rullestolheis – 40 barnehagebarn kan havne på gata

Byråkratene blir ikke enige om hvordan en ny rullestolheis skal se ut. Det kan ende med at hele barnehagen må stenge.

Fredrikke barnehage kan bli stengt om den ikke får rullestolheis.

Fortvilte foreldre ber politikerne om å gripe inn for å hindre nedleggelse av barnehagen.

Arbeidstilsynet krever at Fredrikke barnehage på Frogner i Oslo får ny, utvendig heis for funksjonshemmede. Men byantikvaren mente forslaget til heis ikke passet inn, siden barnehagen holder til i en verneverdig villa fra 1899.

Nå ber fortvilte foreldre politikerne om å gripe inn for å hindre nedleggelse av barnehagen.

– Her skal den gå, opp og rundt, forklarer Leiv Igor Devold. Han og andre foreldre til barn i Fredrikke barnehage viser hvor den planlagte heisen til funksjonshemmede er foreslått.

– Jeg kan ikke skjønne at barnehagen må stenge på grunn av denne, sier Devold.

– Barna trives veldig godt i barnehagen. De har knyttet veldig sterke bånd til hverandre, og jeg håper at byantikvaren, Arbeidstilsynet eller politikerne bidrar til å finne en løsning for barnehagen, sier han.

Fredrikke barnehage

HER KAN RAMPEN KOMME: Foreldrene til barna i Fredrikke barnehage på Frogner i Oslo er oppgitt over at byråkratene ikke blir enige om kravene til en ny rullestolheis. – Barna trives så godt her, sier Leiv Igor Devold (t.h.).

Foto: Bård Nafstad / NRK

Trappefri adkomst

Det er et krav at barnehagen må være tilgjengelig for funksjonshemmede. Først da kan barnehagen bli godkjent av flere offentlige etater. Regiondirektør i Arbeidstilsynet, Ørnulf Halmrast, krever at en løsning kommer på plass.

– Disse lokalene, der kommunen har bedt om samtykke til å drive barnehage, er ikke helt egnet til dette. Vi fikk en søknad i 2012. Dette har vært en langvarig sak hvor kommunen også har rettet opp mange ting og fått veldig mye på plass, sier Halmrast.

– Det som står igjen nå er å få en trappefri adkomst for funksjonshemmede arbeidstakere og for så vidt også eventuelle brukere, forklarer regiondirektøren.

Villa i nyrenessansestil

Frognerveien 53 i Oslo er en storslått villa fra 1899. Vernemyndighetene har fulgt nøye med på alle inngrep i eiendommen, og nå er det stopp. Byantikvaren sier nei til den nye heisen.

Fredrikke barnehage

NYRENESSANSE: Villaen fra 1899 ligger i Frognerveien 53 i Oslo. – En flott eiendom med en praktfull beliggenhet, sier byantikvaren.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

– Vi fikk en tegning av rampeløsningen i oktober i fjor. Vi opplevde at den var ganske dominerende, så det var vårt råd i saken at man skulle se på den på nytt og omarbeide forslaget, sier byantikvar Olaf Steen.

– Etter det har vi ikke hørt noe fra arkitekt eller eieren av barnehagen, legger han til.

– Dette er en flott bolig i nyrenessansestil, med en praktfull beliggenhet, sier byantikvaren.

Nå har foreldrene fått beskjed om at barnehagen stenger fra høsten av hvis ikke alle de involverte etatene blir enige. Da blir 60 plasser borte i en bydel hvor flere hundre venter i barnehagekø. I dag går det i overkant av 40 barn i barnehagen.