NRK Meny
Normal

Byrådslederens kone er ansatt som Ernas statssekretær

Oslo-ordfører Fabian Stangs kone sluttet nylig i jobben i regjeringen på grunn av habilitetsproblemer. Nå er byrådslederens kone ansatt som statssekretær for statsminister Erna Solberg.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og kona Marit Berger Røsland ankommer gallamiddag på Slottet

NY STATSSEKRETÆR: Marit Berger Røsland er advokat og kona til byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland. Her er de på vei til slottsball i september i år.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I forrige uke sluttet Fabian Stangs kone Catharina Munthe på dagen som politisk rådgiver for kulturminister Thorhild Widvey.

– Habilitetsvurdering i Oslo-sakene er grunnen til å jeg nå velger å slutte. De har gjort det vanskelig å være rådgiver, sa Munthe til NRK da.

Lovavdelingen i Justisdepartementet hadde flere ganger erklært Munthe inhabil, fordi ektemannen er ordfører i Oslo.

I dag ble det klart at Marit Berger Røsland er blitt ansatt som statssekretær for statsminister Erna Solberg. Hun er kona til mannen som sitter på toppen i Oslo-politikken: byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Utenriks, forsvar og justis

Marit Berger Røsland er advokat og har tidligere jobbet som rådgiver for Jan Petersen i Utenriksdepartementet. Hun har også erfaring politisk både fra Unge Høyre, Fylkestinget i Akershus og fra Bystyret i Oslo, men har vært ute av politikken siden 2007.

– Dette blir veldig spennende. Det er veldig hyggelig å bli spurt om å bli statssekretær, jeg gleder meg til å begynne og gleder meg til å følge arbeidet i regjeringen, sier Røsland.

Ved Statsministerens kontor skal hun jobbe med områdene utenriks, justis og forsvar. Habilitetsproblemer tror hun vil bli en sjeldenhet.

– Skulle det oppstå spørsmål og saker hvor habiliteten min må vurderes skal det selvsagt skje på vanlig måte. Jeg tror dette skal gå fint. Det er i utgangspunktet et fagområde med lite berøringspunkter mot Oslo, sier hun.

Laster Twitter-innhold

Vil holdes unna Oslo-saker

Janneke van der Ros og Julie Brodtkorb Voldberg

– IKKE STORT PROBLEM: Statssekretær ved Statsministerens kontor Julie Brodtkorb mener at det er uproblematisk med Røsland som statssekretær.

At den nye statssekretæren er kona til Oslos byrådsleder, ser heller ikke Statsministerens kontor som særlig problematisk.

– Vi ser ikke at dette er i konflikt med saker som Oslo kommune har, og tror ikke det kommer til å bli et stort problem, sier Julie Brodtkorb, som er statssekretær ved Statsministerens kontor.

– Men justisfeltet angår vel i høyeste grad Oslo?

– Ja, det kan være saker der man kommer i den type konflikter, men da er det ikke verre enn at hun melder seg inhabil i de sakene. Laila Bokhari vil også fortsette å følge beredskapsfeltet. Da er det ikke verre enn at hun tar de sakene, sier Brodtkorb.

– Spennende og krevende

Da nyheten kom fredag var byrådsleder Stian Berger Røsland raskt ute på Twitter for å fortelle at han var stolt av konas nye jobb.

– Vi skal nå drive med politikk begge to. Det blir både spennende og krevende. Han støtter valget jeg har tatt og at jeg ikke kan la en slik mulighet gå fra meg, sier hun.