Hopp til innhold

– Det er en kjempestor dag

Onsdag markerte kulturminister Torhild Widvey at byggingen av nytt Nasjonalmuseum er i gang. Sommeren 2019, etter fem år og 5,3 milliarder kroner, skal museet åpne for publikum.

Harald Nikolaisen og Torhild Widvey

DA ER VI IGANG: Adm.dir i Statsbygg Harald V. Nikoalisen og kulturminister Torhild Widvey (H) rett etter at det første stålrøret er banket ned i bakken ved Aker Brygge.

Foto: Susanna Alicia Taylor / NRK

– Det er en kjempestor dag. Først og fremst for alle som gleder seg til å ta dette huset i bruk om noen år, sier Widvey til NRK.

Da har hun nettopp fått på verneklær, hjelm og briller, og sendt et signert stålrør ned i bakken på hjørnet av Vestbanetomta, helt nede ved kjøpesenteret på Aker Brygge. Det er ingen vits å legge skjul på at veien fra tegnebrett til stål og sement, har vært lang for Nasjonalmuseet.

– Det har vært en lang prosess. Vi er veldig glade for at Stortinget har gått inn for at dette prosjektet kan realiseres, og at vi nå kan sette i gang arbeidet.

Planlagt i elleve år

– Nå blir det straks mer støy, men av den konstruktive arten, spøkte direktør i Statsbygg Harald V. Nikolaisen da han ønsket offisielt velkommen til byggestart.

Det første som skjer på tomta, er at stålrør bankes ti meter ned i bakken. Det betyr at det kommer til å være mye støy i området store deler av dagen.

Kulturminister Thorhild Widvey satte i dag i gang byggingen av det nye Nasjonalmuseet

Kulturminister Torhild Widvey fikk ikke tatt det første spadetaket, men derimot signert det første stålrøret som skal bankes ti meter ned i jorda på Vestbanen.

Og det var kanskje noen av de frammøtte som måtte gni seg i øynene og forsikre seg om at de ikke så syner da arbeidet satt igang.

Helt siden 70-tallet har Stortinget, museumsledelsen og Statsbygg vært enige om at Nasjonalgalleriet har vært for trangt, men veien fram til et nytt museum har vært lang, kronglete og høylytt. I 2003 ble Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst og Nasjonalgalleriet og slått sammen til dagens Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Så fulgte en lang debatt om hvor det nye museet skulle være.

I fjor var planer, prislapp og proposisjonen klar, og Stortinget vedtok å bygge på Vestbanetomta.

– En attraksjon

Audun Eckhoff

Audun Eckhoff

Foto: Susanna Alicia Taylor / NRK

– Vi har gledet oss til dette gjennom mange år med forberedelser, sier Audun Eckhoff, som har vært direktør for Nasjonalmuseet siden 2009.

Han tror det nye museet vil glede mange flere enn de som i utgangspunktet har tenkt til å se kunst på museet. Han ser også fram til å kunne vise fram mer fra museets samlinger.

– Vi får plass til nesten dobbelt så mye kunst som vi har i de eksisterende museene til sammen, sier Eckhoff.

– Det blir en annerledes opplevelse, et moderne bygg med moderne formidlingsmetoder, teknologi, bokhandel, restaurant, servering på taket og utsikt mot Akershus festning og fjorden. Det blir en helt ny attraksjon i Oslo.

Også ifølge kulturministeren er det ikke bare de som fysisk går inn i det nye museet som får nyte godt av det når det står klart.

– Det er spennende arkitektur, og kommer til å tilføre bybildet mye, sier Widvey.

Byggetiden er satt til fem år, og prosjektleder i Statsbygg, Hans Jørgen Aase, er ikke redd for å bruke hverken mer tid, eller mer penger, enn planlagt.

– Vi har lagt inn mye usikkerhet, og tilpasser oss de rammene vi har fått, sier Aase.

Bygget vil bli 54.000 kvadratmeter stort, der 13.000 kvadratmeter skal brukes til å stille ut kunst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forum Artis blir det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen

Slik vil det nye Nasjonalmuseet se ut. «Forum Artis» ble kåret til vinner av arkitektkonkurransen i 2010.

Foto: Kleihaus/Schurwerk

Betyr det at kunstlokaliseringskranglene i Oslo er over?

Nasjonalmuseet vil stå ferdig ett år etter det nye Munch-museet "Lambda" i Bjørvika. Dermed har plasseringen av alle de store museene i Oslo nå falt på plass etter flere tiår med tautrekking.

I 2019 kan turistene i Oslo vandre fra «Lambda» og Operaen til det nye Nasjonalmuseet og det private Astrup Fearnley Museet.

Men hva skal de tomme lokalene brukes til når det nye museet på Vestbanetomta står klart. Det er det i stor grad diskusjoner om, sier Eckhoff.

– Ikke minst hva Nasjonalgalleriet skal brukes til. Nasjonalmuseet synes jo at det burde stilles ut kunst her i fremtiden, men i hvilken form og i hvilken regi det vil være, er ikke avgjort ennå, sier Eckhoff.

– Vi har foreløpig fem år til å vurdere denne saken, vi skal jo være der i fem år til før dette nye bygget blir ferdig.

Se video av det nye Nasjonalmuseet her: