NRK Meny
Normal

Krisen er ikke over i byggebransjen

Også i år vil bygningsarbeidere i Oslo og Akershus miste jobben.

Stillas

Flere i byggebransjen står i fare for å miste jobben. Illustrasjonsfoto.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Finanskrisa i byggebransjen er på ingen måte over enda. Det viser ferske tall fra NHOs økonomibarometer for Oslo og Akershus.

Størst nedgang i Oslo og Akershus

Svært mange mistet jobben i bygg og anlegg i 2009. Også i år forventes sysselsettingen å gå ned 3,2 prosent.

– Det har vært en langt større nedgang i boligbyggingen i Oslo og Akershus enn i landet som helhet. Det slår ut på sysselsettingen i byggenæringen, sier regiondirektør i NHO for Oslo og Akershus, Olaf Stene.

Selvaag Bygg har hatt et vanskelig år, og administrerende direktør, Jon-Erik Lunøe, tror de dårlige tidene vil fortsette ei stund til.

– Vi forventer et relativt tøft halvår. Vi tror det blir verre enn i 2009. Utsiktene framover er ganske mørke, sier han.

Byggevirksomheten i Oslo og Akershus er svært redusert som følge av de usikre tidene.

LES OGSÅ: Boligprisene fortsetter å stige

Bekymret for jobben

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser en nedgang i igangsatte byggeprosjekter på rundt 50 prosent i Oslo fra 2008 til 2009, regnet i bygningsareal. For Akershus er nedgangen 45 prosent.

– Det er en stor treghet i byggebransjen. Kjøperne må varmes opp og de er ikke klare ennå. Det vil komme etter hvert, men dette vil ta tid, sier Lunøe.

På Tjuvholmen i Oslo sentrum har bygningsarbeiderne mer enn nok å gjøre. I alle fall enn så lenge. Men både på Tjuvholmen og på andre byggeplasser, frykter arbeidsfolka for fremtiden.

- Det prates mye på jobben om hvordan det ser ut og hva vi skal gjøre om det blir permitteringer eller oppsigelser, sier Per Åke Sohl.

Men mørketida varer ikke evig. Byggebransjen håper på bedre tider, alt i andre halvdel av 2010.

LES OGSÅ: – Finanskrisen er over