Hopp til innhold

Butikkansatte nektet å gi gratis teppe til skadet kvinne (91)

En 91 år gammel dame falt og slo seg til blods rett utenfor hovedinngangen til en Europris-butikk i Oslo. En forbipasserende ba ansatte om et gratis teppe til kvinnen, men fikk beskjed om at de kun har varer for salg.

Europris

IKKE GRATIS: Et teppe på Europris koster fra 40 kroner og oppover. I butikken får Øystein Kristoffersen beskjed om at de kun har varer for salg.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Jeg er helt rystet, sier Øystein Kristoffersen til NRK.

Han er en av dem som hjalp kvinnen da hun mandag kveld falt og slo seg kraftig utenfor en Europris-butikk i Oslo. Han var på vei til trening da han så flere folk samle seg rundt kvinnen som lå på bakken.

 Øystein Ringen Kristoffersen

SJOKKERT: Øystein Kristoffersen hjalp en kvinne (91) som hadde falt å slått seg kraftig utenfor Europris. De ansatte i butikken ville ikke bistå.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Noen hjertegode handlende hadde allerede lagt henne i stabilt sideleie med en liten bilpute under hodet som hun blør fra.

Hun var tynt kledd og hadde ligget en stund bakken da Kristoffersen kom gående.

– Jeg har vært på førstehjelpskurs i regi av Røde Kors flere ganger og jeg forstår raskt at hun er veldig kald. Jeg går derfor inn på Europris og forklarer tydelig situasjonen som kritisk overfor betjeningen, både mannen i kassen og han som raskt blir tilkalt.

Vil ikke gi bort noe gratis

Kristoffersens plan er å hente et pledd for å legge over henne så raskt som mulig.

– Jeg går tilbake til kvinnen i mellomtiden og legger over henne en mindre velluktende fleecegenser som jeg har i treningsbagen. Men de butikkansatte uteblir, og jeg går inn igjen i butikken.

Et teppe på Europris koster fra 40 kroner og oppover. I butikken får Kristoffersen beskjed at de kun har varer for salg.

– Sjokkert står jeg der, i treningstøy og uten lommebok. Sjokket går raskt over til sinne. Før jeg rekker å bevege meg innover i butikken for stjele et pledd som kan holde henne varm, har en oppgitt kunde oppfattet situasjonen og hun betaler for et pledd for å løse situasjonen.

De legger pleddet over den eldre damen, og venter i ytterligere 10 minutter før ambulansen kommer.

– Jeg håper inderlig at hun kommer til hektene igjen. Dette var et nødstilfelle. Det viser elendig dømmekraft og systemsvikt, spør du meg. At et selskap ikke tillater sine ansatte å bistå i nød, er ufattelig, sier Kristoffersen til NRK.

Daglig leder i Europris Henrik Lagem

Henrik Lagem er daglig leder i den aktuelle Europris-butikken. Han beklager hendelsen.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Europris legger seg flat

– Dette er bare beklagelig og trist. De ansatte oppfattet ikke situasjonen som så alvorlig som den faktisk var, sier Henrik Lagem, som er daglig leder i den aktuelle Europris-butikken.

Han legger til at de skal gå igjennom rutinene sine på et personalmøte om kort tid.

– Dette kunne vært håndtert på en mye bedre måte. Vi skal selvsagt bistå med den hjelpen vi kan. Vi beklager veldig overfor denne kvinnen og de kundene våre som hjalp henne.

Også toppledelsen i Europris-kjeden beklager hendelsen.

– Vi er lei oss for det som skjedde og ønsker å få kontakt med kunden. Vi legger oss langflat og beklager, sier Pål Wibe, administrerende direktør i Europris.

Slik kan du redde liv

Carl Christiansen

Carl Christiansen jobber i ambulansetjenesten i Oslo.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Carl Christiansen jobber i ambulansetjenesten i Oslo. Hans mener at publlikum i de fleste tilfeller hjelper til så godt de kan.

– Som mennesker har vi alle en moralsk forpliktelse til å hjelpe de som er i nød. Min personlige erfaring er at mange er flinke til å hjelpe.

Christensen sier det er tre ting man skal huske på dersom man skal hjelpe personer som er skadet.

– For det første har bevisstløse personer behov for frie luftveier, derfor er det viktig å legge dem på siden. For det andre må blødninger stoppes, og for det tredje må skadde personer holdes varme, selv på sommeren i Norge. Det å bli kald forverrer stort sett de fleste skadeprosessene i kroppen, sier Christiansen til NRK.