Hopp til innhold

Budsjettkrise i Oslo – Rødt kaller byrådet «hjerterått»

Kravet om å senke husleia for mange tusen vanskeligstilte kan påføre byrådet et sviende nederlag.

rejaespe_20170925_20170925

IKKE FLERTALL: Forhandlingene om revidert Oslo-budsjett har ikke ført fram, og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har pr. i dag ikke flertall for sitt budsjett. Fra venstre gruppelederne Frode Jacobsen (Ap), Harald Nissen (MDG), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Eivor Evenrud (Rødt). Hun setter nå hardt mot hardt. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten

Striden handler om «gjengs leie», den omstridte ordningen der svake grupper betaler nær markedspris for å bo i kommunal leilighet.

Rødt vil senke husleia med 3.000 kroner i måneden med umiddelbar virkning. Partiet vil bruke 172 millioner kroner på dette.

– Unaturlig

Det vil ikke byrådspartiene Arbeiderpartiet, SV og MDG. Nå vil Rødt tvinge dem i kne ved hjelp av de borgerlige.

Det var Aftenposten som først omtalte den mest dramatiske budsjettfloken siden de rødgrønne kom til makten for snart fire år siden.

– Bystyret har vedtatt at vi skal ha en gjennomgang av hele leieordningen. Da synes jeg det vil være unaturlig å gjøre omfattende endringer nå, sa Arbeiderpartiets gruppeleder Frode Jacobsen til avisen 5. juni.

Han la til at byrådet legger opp til å bruke 35 millioner kroner på å løse de mest akutte utfordringene som såkalt gjengs leie fører med seg.

– Skammelig og uanstendig

Husleia i Oslos 11.200 kommunale boliger har blitt skrudd i været i takt med resten av boligmarkedet.

– Vi har foreslått å fjerne gjengs leie år etter år. Det er en skammelig og uanstendig ordning, sier Rødts gruppeleder Eivor Evenrud til NRK.

På siste forhandlingsmøte om revidert Oslo-budsjett torsdag ettermiddag ble det klart at ingen av partene akter å gi seg.

I et følelsesladet Facebook-innlegg samme kveld appellerte Evenrud til de borgerlige om å sikre flertall for å skru ned husleia når bystyret behandler budsjettet onsdag.

– Ikke råd til middag og kino

– Ved å gi en håndsrekning til dem med minst, ville mange tusen sluppet å stå med lua i hånda og be om bostøtte – i tillegg til at de fikk litt ekstra penger i måneden.

– De ville hatt råd til middag et par dager ekstra uten å bekymre seg, eller kunne tatt med ungene på kino uten å ha dårlig samvittighet flere uker etterpå, skrev hun.

– Hjerterått

Til NRK sier Evenrud at hun ikke har noen forståelse for at byrådet ikke vil bruke så mye penger midt i året på en ordning som uansett er til vurdering.

– Det er hjerterått. Det gir ingen mening å ikke løfte de som har aller minst samtidig som man i forrige reviderte budsjett på dette tidspunktet la inn 118 millioner kroner til en miljøfest.

– Har du råd til det, har du søren meg råd til dette også, sier en indignert Eivor Evenrud.

Hun poengterer at dette ikke vil gå utover andre tiltak. Rødt vil hente penger fra den potten som byrådet har satt av til ekstraordinær nedbetaling av gjeld.

– Skuffet og overrasket

– Jeg er overrasket over retorikken, sier Aps gruppeleder Frode Jacobsen, som også leder bystyrets finanskomité.

– Jeg er skuffet over at Rødt ikke er villig til å diskutere andre forslag som vi har lagt på bordet for å bedre situasjonen og boforholdene til de som bor i kommunale boliger.

– Jeg tror ikke en generell husleienedgang er den mest målrettede og treffsikre måten å løse de utfordringene på, sier Jacobsen.

Flertall mot byrådet?

Det meste tyder dermed på at bystyret samles til budsjettbehandling onsdag uten et avklart rødgrønt flertall. Det vil være første gang i bystyreperioden.

Både Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet teller nå på knappene om hvorvidt de skal støtte Rødts forslag om å senke husleia.

Øystein Sundelin

VURDERER STØTTE: Høyres og Øystein Sundelin vurderer å støtte Rødt. Det gjør også Venstre, KrF og Frp.

Foto: Olav Juven / NRK

– Om vi skal støtte hele eller deler av Rødts forslag må vi vurdere når vi møtes mandag i forkant av bystyrebehandlingen onsdag, sier Høyres finanspolitiske talsmann Øystein Sundelin.

– Hvordan tror du byrådet reagerer dersom de risikerer å få et flertall mot seg?

– Det er jo krevende å skulle styre byen, og så er det noen andre som gjør opp budsjettet. Men den vurderingen må byrådspartiene og Raymond Johansen selv ta, sier Sundelin.

Kabinettspørsmål?

I ytterste konsekvens er faren for å få et budsjettflertall mot seg noe som gjør at et byråd eller enn regjering til å stille kabinettspørsmål.

Det betyr at de truer med å gå av dersom de ikke får viljen sin.

Byrådsleder Raymond Johansen ønsker ikke å kommentere situasjonen fredag ettermiddag.