NRK Meny
Normal

Brutalt angrepet da de tok tyver på fersken

Politihunden og politimannen ble slått og sparket mens de var på jobb i en kjeller på en byggeplass.

Politimann skadd

Bildet av hunden er tatt før den ble angrepet. Bildet av hundeføreren er tatt før han gikk i dusjen.

Foto: Privat

Etter at politiet fikk melding om at fire-fem personer var på vei inn på en byggeplass i Kværnerdalen ble en patrulje sendt til området nær Vålerenga i Oslo. Politiet hadde mistanke om at dette var folk som planla å stjele fra byggeplassen.

Roger Andresen

Roger Andresen, politiet.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

En av politimennene med hund gikk ned i en kjeller der det var to personer, forteller visepolitimester Roger Andresen til NRK.

– Hundeføreren sier: «Det er politiet». Han slipper hunden, og går mot en av dem. Ut av intet får han et slag i hodet med en to-tom-fir-tom med skrue i og han blir midlertidig blindet av det, sier Roger Andresen.

Det var fagbladet til politiet, «Politiforum» som først omtalte saken torsdag.

Blålys over hele området

Politihunden ble sparket i kroppen og slått i hodet flere ganger av en mann med spikerpistol.

– Det skjedde mens hundeføreren bakset med den andre mannen. Han er en erfaren hundefører som har vært ute en vinternatt før. Med blodet fossende fortsatte han arbeidet og bidro til å få pågrepet to menn.

– Hvorfor var politimannen alene i kjelleren?

– Når det er et så stort område er det ikke alltid man kan ha med flere akkurat med det samme. Det er om å gjøre å fange tyvene raskt.

Etter at det gikk ut melding om at en politimann og en politihund var skadet kom det raskt flere tjenestebiler til området.

– Når det går ut en sånn melding, du vet, da slipper man det man har. Det var blålys over hele området. Det er jeg glad for.

– Begge to er robuste

De fire tyvene er varetektsfengslet for fire uker, og visepolitimesteren sier at han forutsetter at alvoret i saken blir vist i straffen. Strafferammen for brudd på paragraf 155 om vold mot polititjestemann og hund er tre år. Hund har like sterk beskyttelse som mann i slike saker.

Hunden og hundeføreren som jobbet sammen denne dagen er makkere og bor sammen til daglig. Både politimann og politihund blir fulgt opp internt etterpå.

– Hunder reagerer på vold de også, på det mentale. Selv om robust er et forslitt begrep, må jeg si det. Begge to er robuste. Jeg som er sjefen deres er dyktig imponert og stolt av både hund og hundefører.

Hunden ble ikke noe særlig fysisk skadet, og kommer antakelig med politi-far på jobb fredag morgen.