NRK Meny
Normal

Bruker store ressurser på Pegida-marsjene

Politiet bruker masse ressurser på Pegida-marsjene og motdemonstrantene foran rådhuset i Oslo. Byrådsleder Stian Berger Røsland ønsker nå å flytte demonstrasjonene.

Pegida demonstrerer mot islam i Oslo

RESSURSKREVENDE: Pegida-marsjene utenfor Rådhuset i Oslo er svært ressurskrevende for politiet til tross for at det er stadig færre som møter opp.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi må holde igjen tjenestepersonell fra andre tjenestesett og beordre folk til overtid i fritiden deres for å få kabalen til å gå opp, sier Johan Fredriksen, politiinspektør ved Fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt.

Johan Fredriksen

Johan Fredriksen, politiinspektør ved Fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Politiet har så langt i år brukt betydelige ressurser på å håndtere Pegida-markeringene og motdemonstrasjonene som finner sted foran Rådhuset i Oslo på mandagskveldene. Inne på Rådhuset sitter en byrådsleder som begynner å bli lei.

Stian Berger Røssland

Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo (H).

Foto: Anette Holt Hansen / NRK

– Fridtjof Nansens plass og Rådhusets Borggård er for alle praktiske formål beleiret og sperret av hver mandag. Det er en situasjon som ikke kan vedvare over lang tid, sier Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo.

Ønsker å flytte demonstranter

Byrådslederen vil nå ha en dialog med både Pegida-tilhengerne, motdemonstrantene og politiet for å se om det er mulig å finne et bedre egnet sted for markeringene. Røsland ønsker med dette å ivareta andres hensyn i byen. Pegida-leder Max Hermansen sier ja til et møte, men er usikker på om utfallet blir slik byrådsleder Røsland ønsker seg.

– Det er selvfølgelig interessant å møte hylekoret og disse antirasistene som de kaller seg. Jeg kaller dem bare for antidemokrater som hindrer vår ytringsfrihet, sier Hermansen.

Max Hermansen utenfor Rådhuset

Pegida-leder Max Hermansen utenfor Rådhuset i Oslo.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Han mener markeringene foran Rådhuset rettferdiggjøres av ressursene samfunnet vil spare, hvis den islamfiendtlige organisasjonen får gjennomslag for sine syn.

Er det aktuelt å flytte?

– Nei, svarer Hermansen.

Politiet vil fortsette som før

Pegida demonstrerte denne uken for fjerde mandag på rad. De har sagt at de vil demonstrere mot Islam og muslimsk innvandring hver eneste mandag. Oslo politidistrikt bekrefter at dette vil gjøre noe med både prioriteringene og ressursene deres.

– Det er en utfordring å stå i dette over tid. Samtidig er det oppdrag som går på ytringsfrihet og demokrati som vi ikke kan eller vil velge bort, sier Johan Fredriksen, politiinspektør ved Fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt.