NRK Meny
Normal

Brøt sammen i retten

Den 27 år gamle kvinnen som er fornærmet i Gjerdrumsaken brøt sammen under sin forklaring i ankesaken.

Gjerdrumsaken i lagmannsretten

Ankesaken i Gjerdrumsaken går i Eidsivating lagmannsrett de neste tre ukene.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Statsadvokat Inga Bejer Engh

Statsadvokat Inga Bejer Engh.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det ble en tøff start på ankesaken for den fornærmede nå 27 år gamle kvinnen. Hun var bare 4 til 5 år da overgrepene mot henne skal ha startet på begynnelsen av 1990-tallet. I dag startet ankesaken i Eidsivating lagmannsrett.

Hennes mor og stefar er tiltalt for seksuelle overgrep og vold mot henne da familien bodde i Gjerdrum i Akershus på 1990-tallet. I tingretten ble de to dømt til henholdsvis 14 års forvaring og 6 års fengsel. Begge anket.

Moren er tidligere dømt til 15 års fengsel i Alvdal-saken og soner nå denne straffen. Stefaren er faren til to av barna som moren er dømt for å forgripe seg mot i Alvdal-saken. Stefaren er ikke tidligere dømt for overgrep.

Det er fjerde gang 27-åringen forklarer seg. Tidligere har hun forklart seg to ganger i Alvdal-saken og en gang i tingrettsaken. Likevel forklarte hun seg om flere overgrep i dag.

– Han var mye sint

Stefaren flyttet inn hos familien i 1989. Kvinnen forteller at stefaren var grei i begynnelsen, men at det etter en stund seg.

– Han var mye sint.

Hun fortalte at han mente at hun spiste tregt og at det irriterte ham. Det gjorde henne så redd at hun ikke turte å spise, og at hun derfor gjemte mat for eksempel på rommet sitt. Hun fortalte også at stefaren slo, bant henne fast og tvang henne til å løpe ute naken. Og at han en gang rettet en pistol mot hodet hennes.

– Han spurte om jeg ville dø eller på barnehjem.

Hun forteller også om at hun ble filmet da hun spiste. Og ved en anledning skal moren har puttet fluer i syltetøyet og zalo i suppen hennes.

Etter ønske fra 27-åringen måtte moren og den tidligere stefaren sitte på tilhørerbenken under hennes forklaring. De noterte begge mye under forklaringen.

Fortalte om seksuelle overgrep

Da hun begynte å fortelle om de seksuelle overgrepene stefaren og moren skal ha utsatt henne for begynte stemmen å briste.

– Stefaren min vekket meg og sa at jeg måtte være med inn på rommet deres.

Hun forteller om hvordan hun flere ganger ble utsatt for seksuelle overgrep i sengen til moren og stefaren. Og at moren forgrep seg på henne. Hun klarer ikke å si hvor mange ganger det skjedde. Men hun synes det var vanskelig å snakke om moren sin. Det ble helt stille i rettsalen.

– Hva tenker du rundt mamman din, spør aktor Engh.

27-åringen bryter sammen i gråt og retten tar pause.

Mener hun husker flere overgrep enn før

Når forklaringen fortsatte fortalte 27-åringen om ytterligere to ganger stefaren skal ha forgrepet seg på henne. Dette har hun ikke fortalt om under de tre andre rettssakene. De overgrepene skal ha skjedd når moren ikke var hjemme. Stefaren skal ha tvunget seg til seksuell omgang med henne. Men 27-åringen tror at moren visste om at det skjedde.

–Jeg prøvde å komme meg løs, men han slo meg og holdt meg nede.

– Han sa at jeg måtte holde kjeft ellers ville jeg få så mye julig at jeg ikke klarte å stå på bena.

Hva tror du er grunnen til at du husker mer nå, spurte aktor Inga Bejer Engh.

– Fordi jeg ikke har villet tenke på det som skjedde hjemme. Men etter at jeg begynte å gå til psykolog åpnet jeg meg, sier hun.

Føler du skam?

– Ja.

Det er satt av tre uker til saken i Eidsivating lagmannsrett. I morgen er det de tiltaltes tur til å forklare seg.