Hopp til innhold

Breivik vekk ved et tastetrykk

Når Breivik-saken starter på mandag vil trykket i mediene bli massivt. Dagbladet gir leserne på nett muligheten til å velge en forside helt fri for Anders Behring Breivik. VG vurderer det samme.

Faksimiler fra Breivik-saken

Breivik-trykket er stort i de største nettavisene.

Foto: Faksimile: Dagbladet, VG, Aftenposten, Tv 2, NRK. Montasje: NRK

– Vi får av og til høre at det blir for mye Breivik og for mye terror og hører naturligvis på slike ting. Reaksjoner fra folk tar vi på alvor, sier sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.

John Arne Markussen

Sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

De som har fått nok, eller får nok i løpet av rettssaken, kan derfor klikke seg fra den vanlige førstesida til en Breivik-fri side, skriver Dagens Næringsliv i dag.

– Vi går inn i en fase hvor det blir intensivt, derfor bestemte vi oss for å lage en alternativ førsteside slik at de som ikke vil ha Breivik vil kunne trykke på en knapp, sier Markussen til NRK.

– Feil av oss å åpne for slik mulighet

Alle de store mediene legger opp til en svært omfattende dekning av rettssaken. Ifølge Dagens Næringsliv sprenger mediene alle budsjettrammer.

Aftenposten har akkreditert til sammen 60-70 personer til rettsaksdekningen, store deler av dem vil jobbe for nettet. Der vil leserne få servert alt, de får ikke muligheten til å viske vekk Breivik.

– Vi har vurdert en slik knapp, men har kommet til at dette er den mest vesentlige saken vi har dekket. Det vil være feil av oss å åpne for en slik mulighet. Det er en del av vår kjerne å dekke denne saken, sier digitalredaktør i Aftenposten, Skjalg Engebø til NRK.

Han får støtte fra TV 2. De har også diskutert muligheten, men har droppet det.

Arne Lutro

Redaksjonssjef for TV 2-nyhetene på nett, Arne Lutro.

Foto: TV 2
– Sender feil signaler

– Denne saken er så viktig at det vil sende feil signaler om folk kan velge vekk. Vi følte at det ikke ville være riktig for våre lesere og den oppgaven vi har som journalister, sier redaksjonssjef for TV 2-nyhetene på nett, Arne Lutro til NRK.

Tv 2 har til sammen akkreditert 220 medarbeidere til å dekke rettssaken. Alle de store mediene legger opp til liveoppdatering fra rettssalen på nett, også fra Breiviks forklaring.

– Vi har forståelse for at mange har fått nok av saken og det voldsomme fokuset på den, men det er viktig for oss å reflektere det som er den viktigste rettssaken i Norge etter krigen på våre nettsider, sier Lutro i TV 2.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stian Brua, Torbjørg Lind og David Brown

Stian Brua, Torbjørg Lind og David Brown mener det har blitt mye pressedekning.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Jeg gir blaffen

For det er mange føler seg mettet av dekningen allerede.

– Jeg gir blaffen. Jeg har hørt nok om ham, sier David Brown.

– Jeg orker ikke å lese alt som står. Det er så tragisk, og du blir nedstemt og lei deg for alt det triste som kommer frem, sier Torbjørg Lind.

– Pressen skulle ikke dekket saken så bredt som dere har gjort. Dere har gitt ham akkurat det han ønsket: mye publisitet, sier Stian Brua.

– Markant dekning

Frank Gander

Frontredaktør for NRK.no, Frank Gander.

Foto: NRK

– Jeg kan forstå at folk blir mette. Medietrykket totalt sett er for stort og det går over så lang tid at folk har behov for å forholde seg til andre nyheter også, sier frontredaktør for NRK.no, Frank Gander.

Men NRK.no har ikke tenkt å gjemme noe for leserne.

– Vi har ikke vurdert en slik type løsning som Dagbladet. Vi skal ikke ha 22. juli-saken som toppsak i ti uker, men vi skal ha en markant dekning på forsida, sier Gander.

Han er usikker på hva han synes om Dagbladets knapp.

– Fjerner man en så viktig hendelse i alle ti ukene, synes jeg det er en dårlig idé. Men jeg forstår at Dagbladet har tenkt som de har, sier Gander.

VG har ikke bestemt seg

Espen Egil Hansen

Digitalredaktør i VG, Espen Egil Hansen.

Foto: VG

Det gjør de også i VG. De har ennå ikke bestemt seg for om de skal velge en liknende løsning, eller ikke.

– Vi har vurdert det, og ikke konkludert endelig, men vi heller nok mot ikke å gjøre det. Vi mener denne saken er svært viktig, sier digitalredaktør i VG, Espen Egil Hansen.

– Argumentene for er at det er en veldig massiv pressedekning av denne saken, det kan bli for mye for enkelte. Det var veldig mange unge på Utøya som er i en sårbar situasjon, man kan tenke seg at det kan være behov for å verne dem, sier Hansen.

For Dagbladet handler ikke dette om å verne pårørende og berørte.

– Mange grupper har særinteresser, det er ikke det dette handler om. Det er leserne det handler om. Når det gjelder ofre og pårørende er ikke de en ensartet gruppe, noen vil lese, andre ikke, sier sjefredaktør Markussen.

– Fornuftig med knapp

Mange NRK har snakket med synes knappen til Dagbladet er en god idé.

– Veldig fornuftig. La folk få velge selv, sier Stian Brua.

– Det var jeg ikke klar over fantes, men det burde flere ha, sier David Brown.

– Jo, det er en god tanke. Det gjør at du kan velge ikke å lese om det hele tiden. Jeg kommer likevel ikke til å bruke den, sier Beate Føli.

– Du skal ikke se bort i fra at jeg kommer til å bruke den. Det kan kanskje være en måte å vise litt hva du synes om personen, sier Gunnar Øie.