NRK Meny
Normal

Bred støtte til Lippestad som ordførerkandidat i bydelspartiene

Et flertall av bydelslederne i Oslo Arbeiderparti mener at Geir Lippestad vil være en god ordførerkandidat for partiet i hovedstaden.

Geir Lippestad

Det er bred støtte til Geir Lippestad som ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Oslo.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRK har snakket med lederne for de ulike bydelspartiene i Oslo Ap. Et klart flertall mener han vil være en god ordførerkandidat. En av dem som synes Lippestad er en god kandidat er leder av bydelspartiet på Nordstrand, Anne Nyeggen.

Sosialdemokrat

– Han ser ut til å appellere bredt. Han har et tankegods som er trygt forankret i sosialdemokratiet, og han er veldig flink til lå heve blikket og se de store sammenhengene. Det har jeg personlig stor sans for, og det tror jeg at mange er enig med i, sier hun.

Prosessen med å velge en ordførerkandidat skal avsluttes til høsten. Bydelspartiene har ikke tatt stilling til noen kandidater ennå, og Anne Nyeggen venter at det kommer flere kandidater i tiden framover. Slik det ser ut nå, sier hun, så vil hun støtte Lippestad som ordførerkandidat, om han selv vil.

LES OGSÅ: Breiviks advokat kan bli Oslo-ordfører

Forsvarsadvokaten Lippestad fikk nasjonal kjendisstatus som følge av jobben som forsvarer for Anders Behring Breivik etter terrorangrepene 22. juli 2011.

De aller fleste av Breiviks 77 ofre var medlemmer av Arbeiderpartiet og AUF, og det paradoksale ved at Breivik selv ønsket seg mangeårig Ap-medlem Lippestad som forsvarer, har vært omtalt mange ganger tidligere.

I desember i fjor ble han overraskende presentert som styreleder for den nye, sosialdemokratiske tenketanken Agenda. Et slags LO-finansiert motsvar til høyresidens tenketank Civita.

– Bred appell

– Vi står overfor en sterk konkurranse fra den borgerlige siden, så vi er nødt til å ha en ordførerkandidat og en byrådslederkandidat som appellerer bredt, og som kan matche de kreftene vi står overfor, sier hun.

Fabian Stang

Fabian Stang er en populær ordfører for Høyre.

Foto: Brita Åse Norlemann / NRK

Kommunevalg i Norge har rykte på seg i stor grad å være synonymt med personvalg. Hvem som er partienes toppkandidater har for en del velgere like mye å si som hvilken politikk de ulike partiene står for.

I Arbeiderparti-kretser tar flere nå til orde for en ordførerkandidat som ikke først og fremst er en typisk politiker.

– Vi må ha en ordførerkandidat som kan matche Fabian Stangs popularitet og det folkelige han har ved seg. Han eller hun må være populær på et eget grunnlag, og ikke en kopi av Fabian Stang, sa Jan Bøhler, leder i Oslo Arbeiderparti til NRK for to uker siden.

Lippestad: – Fortsatt en fremmed tanke

Geir Lippestad sier til NRK at han alltid synes det er hyggelig med gode ord og støtte fra andre, også i Arbeiderpartiet.

Samtidig er advokaten og styrelederen for tenketanken Agenda klar på at han ikke på dette tidspunktet kan ta stilling til noen nominasjon.

– Sier du ja om de spør?
– Jeg kan ikke svare på et så alvorlig spørsmål før det faktisk er aktuelt. Så jeg må bare si at det er en veldig fremmed tanke for meg, svarer Lippestad.

Konfrontert med den brede støtten fra Arbeiderpartiets lokallag virker ikke Geir Lippestad helt å ta innover seg muligheten for at han faktisk kan bli ønsket som utfordrer til Fabian Stang fra Høyre. Lippestad trekker frem at hans navn knyttet til ordførervervet først kom opp i NRK for en tid tilbake.

– Ordførerkandidat er noe jeg aldri har blitt spurt om, og i grunnen har jeg heller aldri reflektert videre over det tidligere. Jeg trives veldig godt som advokat og legger mye av mine krefter inn i det arbeidet. Så det er en ny og fremmed tanke for meg, sier Lippestad.

Et flertall av bydelslederne i Oslo Arbeiderparti mener at Geir Lippestad vil være en god ordførerkandidat for partiet i hovedstaden. Geir Lippestad sier til NRK at han ikke kan stilling til spørsmålet før det kommer en formell nominasjon.

SE INTERVJU: Geir Lippestad er engasjert for byen Oslo, og aktiv lokalt i Arbeiderpartiet. Likevel vil han ikke svare rett ut om han kan tenke seg å stille som ordførerkandidat.

Geir Lippestad er engasjert i Arbeiderpartiet på lokalt plan, og spurt om hva han tenker er viktig for Oslo er han ikke sen å be før han kommer med noen tanker om både muligheter og utfordringer for hovedstaden.

– Det er mange ting. For eksempel husker vi saken fra i fjor om trygghet i byen, og fremfor alt må vi ha en by der folk som bor der forstår hverandre, respekterer hverandre og samarbeider for en bedre by, sier Lippestad.