Hopp til innhold

Bråten-drapet: Politiet tror ikke på flere pågripelser

Den 32 år gamle mannen som er siktet for drapet på Egil Tostrup Bråten i Oslo i 2002, er fengslet i fire uker med brev og besøkskontroll. Den medsiktede 30-åringen skulle etter planen avhøres av politiet fredag, men dette har ikke skjedd, ifølge forsvareren.

Nordahl Bruns gate 22 i Oslo

ÅSTEDET: Egil Tostrup Bråten ble funnet knivstukket utenfor sin leilighet i Nordahl Bruns gate 22 i Oslo, natt til 19. november 2002.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

32-åringens forsvarer Vidar Lind Iversen opplyste torsdag at mannen samtykket til fengsling, for å gi politiet rom til å etterforske saken. Det innebærer at partene ikke behøvde å møte i et fengslingsmøte i dag.

Egil Bråten

Egil Tostrup Bråten ble knivstukket og drept i 2002. 14 år senere pågrep og siktet politiet to menn for drapet.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Oslo tingrett opplyser at 32-åringen er fengslet i fire uker. Retten har forbudt offentlig gjengivelse av kjennelsen, noe som ikke er uvanlig i forbindelse med varetektsfengslinger.

Torsdag kveld, dagen etter at 32-åringen hadde blitt pågrepet og siktet for det 14 år gamle drapet, innkalte politiet i Oslo til en haste-pressekonferanse. Der fortalte politiinspektør Grete Lien Metlid at mannen hadde gitt en helt ny forklaring, der han knyttet seg til saken og åstedet.

Likevel nektet han straffskyld for drap eller medvirkning til drap, kunne forsvarer Iversen fortelle NRK.

– Har ikke blitt avhørt

Vegard Aaløkken, advokat

Vegard Aaløkken, forsvarer for den siktede 30-åringen.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Enda senere torsdag kveld, bare minutter etter den første pressekonferansen, tok saken en ny vending. Metlid kunne fortelle at nok en mann var pågrepet i saken, en 30-åring fra Oslo.

I likhet med den medsiktede 32-åringen er 30-åringen dømt en rekke ganger for vold, ran og tyveri. Politiadvokat Andreas Strand i Oslo politidistrikt opplyser til at 30-åringen likevel ikke ble avhørt som planlagt fredag. Dette bekreftes av mannens forsvarer Vegard Aaløkken.

– Han har fått tilbud om å avgi forklaring. Det har ikke blitt gjenoppført noe avhør, sier Aaløkken til NRK.

Politiadvokat Andreas Strand

Politiadvokat Andreas Strand i Oslo politidistrikt.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Betyr det at han har nektet å forklare seg?

– Han har så langt ikke latt seg avhøre. Det kommer ikke til å bli gjennomført avhør i helgen. Det er alt jeg kan si, sier Aaløkken.

Han møtte fredag sin klient, men sier det er for tidlig å videreformidle hvordan han stiller seg til siktelsen. Aaløkken regner med at det vil gjennomført fengslingsmøte lørdag. Ifølge forsvaren kommer 30-åringen til å motsette seg fengsling.

– De siste dagene har vært et gjennombrudd

Politiadvokat Andreas Strand i Oslo politidistrikt sier politiet har gitt 30-åringen mulighet til å forklare seg, noe han ikke ønsket.

Vi kommer til å fortsette å spørre, og han har gitt uttrykk for at han kommer til å gi en forklaring på et senere tidspunkt, uten å konkretisere dette nærmere.

Strand vil ikke kommentere hva som var foranledningen til at 32-åringen først ble pågrepet, eller om avhøret av ham dannet grunnlaget for at også 30-åringen ble siktet i saken.

På spørsmål om Strand tror det blir flere pågripelser i saken, sier Strand at han «ikke anser dette som sannsynlig».

– Nå har man to siktede i saken, og vi vil i den grad det er mulig kartlegge de to sine roller i hendelsesforløpet.

Strand kaller de siste hendelsene i saken et gjennombrudd, men påpeker at det likevel gjenstår mye etterforskning.

– Det har vært et langt løp, dette. Saken har vært etterforsket med varierende intensitet siden hendelsen skjedde. Det er klart at for alle som har jobbet med saken, så er det et etterlengtet gjennombrudd.

– Det er brukt mye ressurser, over en lang tid. Det er vanskelig å tallfeste hvor mye, men det er brukt mye ressurser.

Idrettsmann

Dommer NRK har fått tilgang til viser blant annet at 30-åringen ble dømt for båret en vinopptrekker med et 6 centimeter langt knivblad i slutten av september 2002.

Under én måned senere ble 23 år gamle Bråten knivstukket og drept utenfor sin leilighet i Nordal Bruns gate i Oslo.

Advokat Vidar Lind Iversen

Vidar Lind Iversen forsvarer den drapssiktede 32-åringen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Begge de to siktede er norske statsborgere, men den eldste har tyrkisk bakgrunn.

30-åringen er oppvokst i Oslo og har tidligere vært en av landets beste utøvere i sin idrettsgren. Satsingen opphørte tilsynelatende for noen år siden, uten at målet om OL-deltakelse ble nådd.

Avisklipp NRK har fått tilgang til viser at de to mennene på et tidspunkt snakket om ransfare i Oslo-området i en riksdekkende avis. Rundt samme periode ble de to mennene selv domfelt en rekke ganger.

32-åringen er dømt rundt ti ganger, mens den to år yngre mannen har færre dommer. De to var henholdsvis 18 og 16 år gamle da 23 år gamle Bråten ble drept med et knivstikk.

Politiinspektør Grete Lien Metlid improviserte en nye pressekonferanse hvor hun fortalte politiet at nok en mann er pågrepet. han skal være fra Oslo og er siktet.
Fra før hadde hun fortalt at etter to dager med intense avhør ga den første drapssiktede 32-åringen en ny forklaring og der han knytter seg til det 14 år gamle drapet på Egil Tostrup Bråten.

DRAMATISK UTVIKLING: Politiinspektør Grete Lien Metlid måtte holde en ny pressekonferanse, da det torsdag kveld ble klart at politiet hadde pågrepet nok en mann i Bråten-saken.

Barneran

Den eldste av de to har langt flere dommer som strekker seg fra 2002 til 2011. I midten av oktober 2002 var han involvert i et ran på Majorstua i Oslo utført av fire-fem stykker. En av dem sa han hadde kniv og en annen pistol.

Begge har vært involvert i såkalte barneran der de blant annet stjal mobiltelefoner og truet til seg pinkoder for å tømme bankkontoer via minibankautomater.

Dette oppnådde de ved å opptre i mindre gjenger, velge seg ut jevnaldrende ofre som de så truet og kunne utsette for vold hvis de ikke oppnådde det de ønsket.

Egil Tostrup Bråtens foreldre, Steinar og Solveig Bråten, sa til NRK i 2013 at de hadde mistet troen på at de ville få et svar på hvem som hadde drept sønnen. Dette til tross for at politiet da varslet at de ville se på saken med nye øyne.

Etter det NRK har fått opplyst innebar dette blant annet bruk av undercover-agenter opp mot den siktede 32-åringen.

Etter at den siktede 32-åringen i avhør torsdag knyttet seg til drapet og stedet, sa foreldrenes bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen at de nå har fått fornyet håp om at saken kan bli oppklart.