NRK Meny
Normal

Brann i bygård kunne blitt katastrofal

Brannen i Thereses gate kunne blitt en katastrofe, dersom det hadde begynt å brenne om natten, mener Oslo brann- og redningsetat. Nå advarer de mot brannfarlige gamle bygårder.

Brannfolk på taket

Brannmannskapene fikk raskt kontroll over brannen på Bislett i formiddag.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Det var like før klokken ni i morges at brannvesenet fikk melding om brannen i Theresesgate 32 på Bislett i Oslo.

– Vi kommer inn i bakgården, og ser at det er en begrenset mulighet for oss til å gjøre en innsats, sier branninspektør i Oslo Brann- og redningsetat, Asle Christensen.

Bygården er en av byens 3200 brannfarlige bygårder, de fleste er bygd rundt 1890, slik som denne.

Visste hva slags bygård det var snakk om

– Her er vi avhengig av at både de som bor her og vi får varsel tidlig nok, slik at vi kommer inn fort, sier branninspektøren.

Asle Christensen, branninspektør

Gode varslingsanlegg og rømningsveier er et problem i 1890 gårdene i følge Brannvesenet. Det sier branninspektør, Asle Christensen.

Foto: Edin Babic / NRK

I dette tilfellet visste brannetaten hva slags bygård det var snakk om, og rykket ut med alt de hadde av mannskaper.

I løpet av kort tid var det røykdykkere inne i alle oppgangene.

Fire personer ble sendt til legevakten med røykskader, og 23 personer ble evakuert. Etter en times tid hadde brannvesenet kontroll på brannen og kunne starte med etterslukking.

Kaller 1890-gårdene sveitseroster

Brannen brøt ut i 3. og 4. etasje i bygården, og hadde brannen spredt seg til loftet, eller skjedd om natten, kunne det fått fatale følger.

– Det er så mye hulrom og steder hvor branngasser og brannrøyk kan bevege seg. Fra kjelleren til loftet, og fra leilighet til leilighet, sier branninspektør Asle Christensen.

Gode varslingsanlegg og rømningsveier er et problem i 1890-gårdene, ifølge brannetaten. Av 1700 bygårder som etaten i Oslo til nå har gått gjennom har kun 843 automatiske brannalarmer.

Bygården som brant, manglet også automatisk brannalarm. NRK har vært i kontakt med han som er ansvarlig for utleie av bygården, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Branninnspektøren har en klar oppfordring:

– Få på plass et varslingsanlegg som sørger for at du og din familie kan komme seg ut mens dere ennå har mulighet, sier Christensen.