Borgelig flertall i Oslo - krisemåling for Ap

Arbeiderpartiet får 23,8 prosent i den ferske kommunevalgmålingen for Oslo. De borgerlige får flertall med knappest mulig margin.

Espen Ophaug og Nikolai Astrup

30-29: Leder for Oslo Venstre, Espen Ophaug, og for Oslo Høyre, Nikolai Astrup, kan glede seg over en meningsmåling der de fire borgerlige partiene igjen såvidt har flertallsmakt i Oslo rådhus.

Foto: Olav Juven / NRK

Høyre, SV og Rødt er vinnerne i meningsmålingen som Respons har utført på oppdrag fra Høyre og Venstre.

Minus 8,2 prosent

Arbeiderpartiet er den desiderte taperen. Partiet går tilbake 8,2 prosentpoeng i forhold til kommunevalget for to år siden og 4,6 fra høstens svake stortingsvalg.

– Dette er en måling som ikke er god for oss, sier leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen.

– Etter et dårlig valgresultat har det vært mye negativ oppmerksomhet rundt Arbeiderpartiet. Det tror jeg velgerne straffer oss for. Vi fremstår kanskje ikke som det mest spennende alternativet på nasjonalt plan, og det rammer også oss, sier Jacobsen.

– Dette er veldig gode nyheter for Høyre og for borgerlig side. Det er borgerlig flertall, og det viser at folk ønsker seg de borgerlige partiene tilbake i posisjon i Oslo, sier Oslo Høyres leder Nikolai Astrup.

Holder Ap ansvarlig

Også han tror tallene dels har har sammenheng med nasjonal politikk.

– Vi gjør det også bra nasjonalt. Vi har en styringsdyktig regjering, pilene peker i riktig retning, ledigheten går ned, og veksten går opp.

– Samtidig tror jeg folk ser at byrådets politikk i Oslo har ganske mange negative sider. Det kan virke som at folk med rette holder Arbeiderpartiet ansvarlig for politikken byrådet fører, med rekommunalisering av velfungerende private tjenester og en parkeringspolitikk som provoserer veldig mange, for å nevne noen eksempler.

Leder i Oslo Venstre, Espen Ophaug, er glad for borgerlig flertall og overrasket over Arbeiderpartiets fall.

– Det er ganske oppsiktsvekkende at Arbeiderpartiet gjør det så dårlig når de har hatt en hel budsjetthøst til å spille ut gode profileringssaker. Jeg tror velgerne ikke er så begeistret for den utbyggerstyrte byutviklingen de ser og konflikten de kjører opp innen skolepolitikken, sier Ophaug.

Romslig budsjett

Tidenes romsligste Oslo-budsjett med mer penger til de fleste formål har ikke gitt Arbeiderpartiet noen velgergevinst, skal vi tro målingen.

Frode Jacobsen

STRAFFET: Arbeiderpartiet i Oslo blir straffet for negativ oppmerksomhet rundt partiet nasjonalt, sier leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det er et signal om at vi må bli flinkere til å få fram det vi får til i byråd. Neste år blir det flere lærere, flere barnehageplasser og mer kvalitet i barnehagene, flere ansatte på sykehjemmene og mer til hjemmebasert eldreomsorg, sier Frode Jacobsen.

Blir dere straffet for den mange mener er en bilfiendtlig politikk?

– Jeg tror det har skjedd en del endringer rundt dette med bil og parkering som har skapt uro og usikkerhet blant folk.

– Men etter tre uker med beboerparkering på St.Hanshaugen og Frogner er tilbakemeldingen av dette fungerer aldeles strålende. Jeg tror folk vil se at mange av de andre endringene vi gjør på dette området er riktig vei å gå, sier Oslo Aps leder.