NRK Meny
Normal

Bondelaget i Akershus krever endret rovdyrpolitikk

– Det er nesten umulig å være sauebonde i Akershus under disse forholdene. Vi trenger en rovviltforvaltning som gjør det mulig å ha dyr på våre beste beiteområder. Det mener Norges Bondelag i Akershus etter at en ulv angrep sauer på en gård i Ytre Enebakk i helgen.

Drepte sauer i Ytre Enebakk

Sauebonde Karianne Buer i Ytre Enebakk i Akershus mistet 28 sauer natt til søndag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Angrepet på 28 sauer i Ytre Enebakk i Akershus viser at rovdyrpolitikken i dag gir færre sau på utmarksbeite og mindre matproduksjon, mener Norges Bondelag i Akershus.

– Dette ulveangrepet er en forferdelig opplevelse og en stor påkjenning for bonden. Denne sauebonden hadde sikret dyra sine med rovdyrgjerde, uten at det hjalp, sier nestleder Jens Thori Kogstad.

– Det viser dessverre nok en gang at rovdyr og beitedyr er uforenlig.

Vil ha evaluering av rovviltforlik

Kogstad mener Norge aldri vil greie å nå Stortingets mål om økt matproduksjon på norske ressurser med dagens rovviltforvaltning.

Jens Thori Kogstad

Nestleder i Norges Bondelag i Akershus, Jens Thori Kogstad, mener dagens rovviltpolitikk må endre kurs.

Foto: Jens Kogstad / PRIVAT

– Sauebønder over hele Akershus har opplevd store tap de siste åra. Politikken som føres i dag gir færre sau på utmarksbeite og mindre matproduksjon

Norges Bondelag i samarbeid med de andre fagorganisasjonene, sendte sist uke et brev til klima- og miljøminister Tine Sundtoft og bad om at rovviltforliket evalueres.

Nestlederen i Akershus mener det nå haster med å se på rovviltforliket.

– Dersom politikerne vil ha både sau og ulv i Norge må de føre en politikk som legger til rette for det, sier nestlederen i Akershus Bondelag.

Høy terskel for felling

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har fått beskjed om at de kommer til å motta en søknad om en fellingstillatelse etter hendelsen i helgen.

Christian Hillmann ved miljøavdelingen hos Fylkesmannen sier imidlertid at det kan bli vanskelig å få tillatelse til å felle ulven. Det skyldes blant annet at sauene beitet innenfor ulvesonen.

– I tillegg er ikke bestandsmålet på tre helnorske familiegrupper nådd i ulvesonen, ettersom det i fjor kun var to ulvefamilier som fikk avkom, sier Hillmann.