NRK Meny
Normal

Veterinærer taper dyrebar tid

OSLO LUFTHAVN (NRK): Opptil femten ganger daglig må veterinærene som jobber hos Mattilsynet på Gardermoen sikkerhetssjekkes for å få gjort jobben sin.

OPptil 15 ganger om dagen på Oslo Lufthavn

Veterinærene har søkt om å få direkte adgang til de sonene de arbeider i, slik de hadde før, men Luftfartstilsynet sier nei. Så hver gang de skal fra terminalen inn på kontoret må de undersøkes.

marit forbord

Marit Forbord, grenseveterinær på Oslo Lufthavn.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

– Det fører til en god del hindringer. Det er ofte køer, vi har dyr med oss og det er stramme tidsmarginer. For oss er dette en betydelig hinder, sier Marit Forbord, grenseveterinær på Oslo Lufthavn.

Tidligere slapp grenseveterinærene unna med en daglig sikkerhetskontroll. Når de først var innenfor sikkerhetssonen kunne de bevege seg bakveien inn i terminalbygget der de kontrollerer dyr og matvarer.

Vil ikke gjøre unntak

Jørgen Ingebrigtsen

Jørgen Ingebrigtsen, avdelingsingeniør i Luftfartstilsynet.

– Det er problematisk å i det hele tatt gi unntak fra dette regelverket til noen. Det kan vi ikke gjøre, sier Jørgen Ingebrigtsen, avdelingsingeniør i Luftfartstilsynet.

Men det finnes dispensasjonsmuligheter, og i Matloven står det at Mattilsynet skal ha uhindret adgang til sine tilsynsobjekter.

– Vi opplever ikke at vi har uhindret tilgang til tilsynsobjektene slik vi skal ha for å gjøre jobben vår her på flyplassen, sier Marit Forbord, grenseveterinær på Oslo Lufthavn.

– Ikke samme slags jobb

Veterinærene på Gardermoen mener dessuten at de jobber svært tett med tollerne som har slik uhindret adgang på flyplassområdet.

– Vi er ikke kjent med at de gjør samme jobb. Tollvesenet og politiet har helt andre arbeidsoppgaver på ei lufthavn enn Mattilsynet, sier Jørgen Ingebrigtsen i Luftfartstilsynet.

Det er ikke veterinærene enig i.

– I mine øyne er det helt parallelle oppgaver og Tollvesenet og vi er to statlige etater som har myndighetspålagte oppgaver, sier Marit Forbord, grenseveterinær.