Hopp til innhold

– De vil bare byråkratiets beste

Etter at bydel Nordre Aker fjernet personalet rundt ham, har 33 år gamle Erling bare blitt dårligere. Legen hans mener bydelen er mer opptatt av byråkratiet, enn av individer som trenger hjelp.

Erling

Erling er svært forsiktig når NRK besøker ham i leiligheten, og sitter på en stol to meter unna. – Det er for at jeg skal være helt trygg på at du ikke kommer borti meg, selv om du gestikulerer eller peker, forklarer han.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Erling lider av tvangslidelser, og bor i en omsorgsbolig i Nordre Aker bydel. I september bestemte bydelen at han skal ha nytt personale, selv om han selv og alle som behandler ham, mener omsorgen han fikk fungerte optimalt. Han gjorde framskritt. Nå har han blitt dårligere.

Erling vil at vi ikke skal bruke hele navnet hans, men har ikke noe imot å bli tatt bilde av.

Spesialist i allmennmedisin Sigurd Nes, skjønner ikke hvorfor bydelen endret tilbudet til pasienten hans.

– Det har låst hele hans fremdrift, og det er høyst beklagelig. Jeg vil også si at han til dels har blitt dårligere. Å tilsidesette det som blir skrevet fra legehold og psykologhold, må man bare stille seg undrende overfor. De vil bare byråkratiets beste, sier Nes.

– Har ikke vært ute på sju måneder

NRK besøker Erling i boligen hans. Han sitter to meter unna med hendene i lommene. Det er viktig at han ikke kommer borti journalisten, og at hun ikke tar på noe annet i leiligheten hans. Stolen er dekket av et hvitt laken.

– Det er for at jeg skal være helt trygg på at du ikke kommer borti meg, selv om du gestikulerer eller peker, forklarer han.

Tvangslidelsen gjør at han er redd for skitt. Å vaske hendene er en møysommelig prosess, kommer han borti noe, må han starte på nytt. Han er storforbruker av engangshansker, og trenger hjelp til å handle, tømme søppel, ta ut skittentøy og låse opp døra. Det viktigste er at personalet er raskt tilgjengelig.

– Jeg får mye dårligere bistand nå. Det er ingenting de gjør bedre, og likevel sitter bydelen der og sier at de synes dette er en god idé, sier Erling.

Nå sier han at han ikke har vært ute av omsorgsboligen siden bydelen forandret tilbudet.

Problemet er at Erling bor i en bolig for hjerneskadede som bruker rullestol. Det er fordi brede døråpninger og andre tilpasninger for handikappede er viktig for ham. Bydelen ville først flytte ham over til boligen ved siden av for folk med psykiske lidelser, men da satte legen ned foten.

Han fikk bli boende, men bydelen ville likevel at personalet i nabobygget skulle ha ansvaret for ham, siden de har faglig kompetanse på psykiatri. Men Erling trenger bare hjelp med det praktiske fra personalet, behandlingen får han fra psykolog fatlege og egentrening. Han opplever det som svært vanskelig at det ikke er de som jobber i det huset han bor i som kan hjelpe ham med det praktiske.

Får støtte av alle andre enn bydelen

Sigurd Nes

Sigurd Nes er Erlings fastlege, og forteller at pasienten hans har blitt dårligere etter endringen.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Erling får støtte av fastlegen, psykologen som behandler ham, pasientombudet i Akershus og Mental helses ungdomsorganisasjon.

Men bydelen står på sitt, og vil ikke svare på hvorfor de insisterer på at et tilbud som ingen av fagfolkene rundt pasienten sier fungerer.

– Dette er en sak vi ikke har lyst til å uttale oss om fordi saken er til behandling hos Fylkesmannen. Men han bor fortsatt der han bor. Det vi har gjort, er at det er noen andre som gir tjenester til ham fra en bolig som ligger vegg i vegg, og som har mer kompetanse på psykisk helse. Vi vurderte at det var folk som var bedre kvalifisert for å yte den tjenesten, sier assisterende bydelsdirektør Preben Winger.

Han vil ikke si mer før saken er ferdig behandlet hos Fylkesmannen. I mellomtiden stopper den positive utviklingen opp for Erling.

– For oss som står rundt pasienten virker det veldig underlig, når man bare kunne ha videreført den ordningen som fungerer, og som han var veldig fornøyd med. Fra vårt ståsted er den nye ordningen mer komplisert, mangler smidighet og imøtekommer ikke hans behov som tross alt ikke er stort, sier fastlegen Sigurd Nes.