NRK Meny
Normal

– Jeg trodde jeg skulle bli drept

Hun så ham på andre siden av gata, men trodde ikke at noen fulgte etter henne. At alt var som normalt. Det var det ikke. Eva Irene ble voldtatt i 2007, og er bekymret for det som skjer i Oslo nå.

Eva Irene ble voldtatt i 2007

Eva Irene velger å fortelle NRK om sine opplevelser, men det er ikke enkelt å fortelle om det som skjedde i 2007.

Foto: Eivind Waage / NRK

I løpet av bare fem timer forrige helg, fra lørdag kveld til søndag morgen, var det hele fire overfallsvoldtekter på ulike steder i Oslo sentrum. Natt til tirsdag ble nok en kvinne voldtatt. Kvinnen hadde gått av 31-bussen på Sinsen og var på vei hjem da hun ble overfalt.

Det store antallet brutale overfallsvoldtekter har skapt frykt. Etter forrige helg har både politikere, politi og natteravner mobilisert for å forsøke å skape noe trygghet.

Les alt om: Overfallsvoldtekter i Oslo

NRK har møtt ei kvinne som selv har opplevd hvordan en helt normal gåtur i Oslo sentrum kunne forandre seg til et brutalt overfall. Hun var på vei hjem til en kamerat da hun i 2007 ble overfalt midt i Oslo sentrum, og voldtatt.

– Jeg skjønte med en gang at det ikke var et ran, og jeg slåss ikke. Jeg turte ikke bruke makt for hvis jeg mislyktes hadde jeg nok ikke kunne snakket om dette i dag, forteller kvinnen som heter Eva Irene til NRK.

Endte i en blodpøl på bakken

Det er ikke enkelt for kvinnen å fortelle om det som skjedde i 2007. Selv trodde hun at alt var som vanlig der hun gikk helt til en mann kastet seg på henne bakfra.

– Alt var helt normalt. Jeg så at det var en person på andre siden av gata. Han var omtrent 40 meter bak meg på skrå, men jeg visste ikke at det var noen rett bak meg da jeg ble dyttet. Da trodde jeg at han hadde gått andre veien fordi det virket naturlig da jeg så ham, men det var altså ikke det som skjedde, forteller kvinnen til NRK om øyeblikket da hun ble overfalt.

De første tankene hennes da hun ble dyttet i bakken var at nå går det virkelig galt. Hun trodde selv at hun ikke kom til å overleve.

– Jeg trodde jeg skulle bli drept med en gang, sier Eva Irene.

Men hun overlevde og forteller nå sin historie til NRK. At det nå skjer flere brutale overfallsvoldtekter i Oslo skremmer henne. En av voldtektene som har blitt omtalt i media nylig skjedde også nært der hun selv bor. Det var skremmende nært forteller hun.

– Det var så nært. Det var bare en holdeplass fra der jeg bor. Jeg kan spasere 150 meter så er jeg der oppe, sier hun om det som skjedde bare for fire-fem dager siden på Sinsen.

Les også: Hamstrer forsvarsspray etter voldtektsbølge

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Forstår godt at det hersker frykt blant Oslo-kvinner

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt sier de setter inn store ressurser i arbeidet med å løse voldektssakene.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Etter voldtektene i Oslo forrige helg har det vært mye mediefokus på temaet, og politiet sier de prioriterer oppklaringen av sakene svært høyt.

Les også: DNA-prøver får høyeste prioritet

– Det var fire overfallsvoldtekter i helgen og en natt til mandag, og det er klart at det betyr mye for trygghetsfølelsen i byen at vi klarer å oppklare disse sakene, sier leder ved volds- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt Hanne Kristin Rohde til NRK.

Rohde sier Oslo-politiet har satt inn store ressurser, og at hun selv forstår godt om kvinner blir redde.

– Jeg forstår utmerket godt at det etter det brutale nyhetsbildet vi har hatt etter sist helg hersker stor frykt blant kvinner i Oslo sentrum. Det er veldig synd, men det er en realitet etter en slik brutal voldtektshelg, sier Rohde.

Også justisminsiter Knut Storberget er opptatt av å skape en trygg hovedstad. Selv var han natt til i dag ute i bygatene sammen med natteravnene og Arbeiderpartiets toppkandiat foran høstens kommunevalg i Oslo, Libe Rieber-Mohn.

Les også: Natteravnene mobiliserer | Inviterer bystyret til å gå natteravn

De ville ta i et tak for en sikrere by, men Storberget mener at Oslo tross alt er ganske trygg.

Føler du at Oslo er en trygg by?

– Det gjør jeg, og det er en av de tryggeste hovedstedene i hele verden, sier Storberget til NRK under sin natteravnrunde.

Knut Storberget går natteravn i Oslo

Knut Storberget tok på seg refleksvesten og gikk sammen med Natteravnene i Oslos gater natt til lørdag.

Foto: Eivind Waage / NRK

– Synd på kvinnene og familiene deres

Eva Irene som selv har opplevd å bli voldtatt føler seg ikke spesielt trygg i Oslos gater om dagen.

– Jeg er bekymret, og går selv med voldsalarm. Jeg er likevel bekymret over det jeg ser. Nå registrerer jeg alt som er rundt meg hele tida, forteller hun til NRK.

Hun liker slett ikke å høre nye historier om overfallsvoldtekter i media, og skulle ønske at ingen andre ble utsatt for det samme som henne. Derfor tenker hun på de nye ofrene.

– Jeg synes veldig synd på de kvinnene og familiene deres fordi jeg selv vet hvor mye de lider.