Hopp til innhold

Skulle måle gass i Skedsmo – ble selv uvel i leiligheten

En tekniker som var sendt ut for å måle om det var gass i en leilighet ved det nedlagte søppeldeponiet i Skedsmo, ble selv uvel etter kun kort tid innendørs.

Søppeldeponi Skedsmo

SØPPELDEPONIET: Det nedlagte deponiet i Skedsmo strekker seg over et stort område. En rekke boliger er bygget på eller like ved den antatte utbredelsen, her markert med rødt.

Foto: NRK Luftfoto/Stian Rugsveen, Gregard Pallotta / NRK grafikk

Selskapet Sintef Molab har sjekket om det er metangass i flere leiligheter ved det nedlagte søppeldeponiet til Skedsmo kommune.

I rapporten som er sendt til kommunen står det at måleteknikeren selv opplevde sterkt ubehag av å oppholde seg kun kort tid i en av leilighetene.

Avdelingsdirektør i selskapet, Karina Ødegård, forteller at de valgte å bemerke det fordi det også var mye metangass der.

– Dette var en leilighet hvor det allerede var tydelige spor av deponigass, og derfor valgte vi å påpeke det i rapporten. Målteknikeren ble både kvalm og fikk vondt i hodet, sier Ødegård.

Trolig mer enn metangass

NRK har i lang tid fulgt naboene til det gamle søppeldeponiet i Brånåsdalen. Mange av dem klager over helseplager som tretthet, hodepine og luftveisplager.

Sintef Molab mistenker at dette kan skyldes at andre gasser blander seg med metanet og siger inn i boligene.

Ødegård påpeker at metangass kun er en indikator på at det foreligger deponigass.

– Slik deponigass består av mye mer, men metan er hovedkomponenten og lettest å måle. Når både beboer og måleteknikker kjenner ubehag, og vi kan bevise at det er innsig av deponigass i boligen, mente vi det var verdt å rapportere, sier Ødegård.

Eksperter NRK har snakket med, mener det er akutt farlige giftstoffer i det nedlagte deponiet, som lekker opp i både hus, uteboder og gressplenen der barna leker.

Sperrebånd foran bod

EKSPLOSJONSFARE: Kommunen måtte tidligere i sommer stenge av området rundt en bod på grunn av så høye konsentrasjoner av gass at det var eksplosjonsfare.

Foto: Anders Fehn / Nrk

Deponigassen kan gi ubehag

Ødegård er klar på at det ikke er opp til Sintef Molab å konkludere med om det er innsiget av deponigassen som fører til at flere beboere føler seg dårlig. Likevel tror hun det kan ha en sammenheng.

– For noen er nok dette helt reelt, og jeg tenker at det definitivt er naboer som har blitt påvirket av denne gassen.

I starten av november sa rådmann Erik Nafstad, at han vil foreslå å kjøpe ut 22 boligeiere, slik at de kan flytte til et annet sted. Fremdeles er det likevel 15 boligeiere som har krevd å bli kjøpt ut, som ikke får tilbud om dette.

Disse har varslet at de stevner kommunen.

Søppeldeponiet i Skedsmo, Brånåsdalen

Selv om det er snart 30 år siden Brånåsdalen deponi ble nedlagt, gjør søppelet under bakken livet surt for mange naboer i området.

Foto: STIAN RUGSVEEN/STIAN PEDERSEN / NRK Luftfoto