Hopp til innhold

– Må våge å si ifra

Bloggeren Laial Ayoub tar til orde for å anmelde seksuell trakassering, etter at hun og en venninne ble omringet av en guttegjeng på konsert.– Hvis noen andre opplevde det samme og vil anmelde, skal de ikke være alene.

Laial Ayoub

ANMELDER: Laial Ayoub sier hun vil anmelde det som skjedde på Melafestivalen i helga.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Ayoub forteller på bloggen sin om hvordan fem gutter antastet henne og flere kvinner under Admiral P-konserten på familiefestivalen Mela lørdag kveld.

Hun beskriver at guttene trengte seg fram og begynte å danse på en brå måte mens de tilfeldig klådde på kvinner rundt dem.

– Jeg kjeftet på dem, men de kjeftet tilbake og sa at de bare var på konsert og danset.

På et tidspunkt satte guttene seg på huk og tok bilder med mobilene sine av kvinner i skjørt.

– Det var veldig ubehagelig. Vi visste jo ikke hva de kom til å gjøre med bildene, sier Ayoub til NRK.

– Må våge å si ifra

Ayoub sier hun skriver om hendelsen for å komme fordommer som hva gjorde du der?, du bærer jo hijab!, kvinner som oppfører seg pent blir ikke klådd på, til livs.

– For det første: Seksuell trakassering skjer, men kvinner våger ikke å si fra. Derfor har vi ingen statistikk.

– For det andre: Som muslimsk kvinne har jeg ingen ting å skamme meg over. Det er mange som sender beskjed om at seksualitet og kropp ikke er lov å snakke om som kvinne.

– Og for det tredje: Om vi innrømmer det eller ei, så har vi et problem. Vi har sett eksempler fra Tyskland der guttegjenger oppsøker store folkemengder og trakasserer jenter.

Anmelder saken

Etter oppfordring fra festivalledelsen, har Ayoub bestemt seg for å anmelde episoden.

– Jeg tenkte at hvis bildene disse guttene tok skulle spre seg på nettet, så var jeg vitne til det. Hvis noen andre opplevde det samme og vil anmelde så skal ikke de være alene.

– Nå er det seksuell trakassering, senere kan det blir voldtekt. Man må ta problemet på alvor før det utvikler seg.

Tidligere har Oslo-politiet sagt at de tror det er store mørketall i enkelte minoritetsmiljøer når det kommer til å anmelde seksuelle overgrep.

Også organisasjonen LIN, som jobber for likestilling og inkludering av minoritetskvinner, peker på at miljø, ære og frykt for at gjerningsmannen ikke blir straffet, kan hindre enkelte å anmelde.

Ikke opplagte grenser

Overgrepsmottaket i Oslo har ikke statistikk over hvem som oppsøker dem, men er opptatt av at tilbudet skal nå ut uavhengig av alder, kjønn og etnisk bakgrunn.

– Vi behandler alle likt og vi har taushetsplikt etter loven, sier avdelingsdirektør i Helseetaten Stine Wagsås.

Hun understreker også at man kan kontakte mottaket for å en samtaletime om man har behov for det.

– Det er ikke alltid opplagte grenser på hva som er hva. Mange tenker kanskje jeg er ikke voldtatt, men her kan du komme og snakke med noen hvis du opplever at noen har gått over grensene dine.