– Tok tak i benet mitt og rev meg ned trappen

De to tiltalte i Gjerdrum-saken måtte flytte seg da den fornærmede datteren forklarte seg om overgrepene som skal ha begynt da hun var fem år.

Aktor og bistandsadvokat

Aktor Svein Holden og Bistandsadvokat for den tiltalte kvinnens datter, Anne Kristine Bohinen, i Nedre Romerike Tingrett.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

De tiltalte i Gjerdrum-saken erkjente ikke straffskyld for noen av punktene i tiltalen da saken startet i formiddag.

Kvinnen (48) som ble dømt for seksuelle overgrep på sine egne barn i Alvdal-saken er tiltalt for grove overgrep mot sin eldste datter. Hun erkjente ikke straffskyld da saken begynte Nedre Romerike tingrett mandag.

Heller ikke kvinnens tidligere samboer (49), som også er tiltalt i saken, erkjente straffskyld. Mannen er ikke tidligere dømt for overgrep, og var heller ikke tiltalt i Alvdal-saken.

Ville ikke se moren og stefaren

Kvinnen vegret seg for å forklare seg foran moren og stefaren. Bistandsadvokaten anmodet dem til å flytte seg slik at hun slapp å møte blikkene deres når hun skulle avgi sin forklaring.

Bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen

Bistandsadvokat for datteren, Anne-Kristine Bohinen

Foto: Mats Sparby / NRK

– Hun føler moren som sterkt manipulerende, og har psykologisk sett en stork frykt for tiltalte, sier bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen

De tiltalte flyttet seg da slik at det ikke var blikkontakt mellom dem og datteren.

Bohinen forteller at den fornærmede datteren har gruet seg til å møte de tiltalte i retten.

– Det er en veldig vanskelig sak, fordi det handler om ting hun har opplevd når hun var liten. Og det vekker til live veldig mange vonde minner, sier bistandsadvokaten.

"Han slo meg flere ganger i uka"

Da kvinnen startet sin forklaring i retten, beskrev hun forholdene i hjemmet på Gjerdrum da overgrepene startet.

Kvinnen fortalte om den første ørefiken hun fikk av stefaren ikke så lenge etter at han hadde flyttet inn i hjemmet deres. Grunnen var at hun hadde spist for sakte. Hun forklarte at det etterhvert skjedde oftere, og at volden ble grovere.

Kvinnen snakker med lav stemme når hun forklarer seg.

På spørsmål fra aktor Svein Holden om hun ofte fikk blåmerker, svarte kvinnen ja. Holden spurte videre om det ble lagt merke til av andre.

–Ja, på skolen da han (stefaren) hadde banket meg på kjøkkenet. Jeg forsøkte å løpe opp trappa, men han tok tak i benet mitt og rev meg ned trappen slik at jeg skrapet opp halve ansiktet. Jeg blødde fra nese og munn. Jeg fortalte på skolen at jeg hadde falt ned trappa, forklarte den nå 27 år gamle datteren i retten.

Overgrepene skal ha pågått fra 1991, da jenta var bare fem år gammel, og til høsten 1998, da hun var tolv år. Datteren, som nå er 27 år, bodde da sammen med moren, stefaren og broren på Gjerdrum i Akershus.

Ble kasteball i fosterhjem og barnehjem

Overgrepene tok slutt etter åtte år i 1998. Da flyttet moren, stefaren og søsknene til Alvdal, men datteren fikk ikke bli med. Hun ble de neste årene plassert i to ulike fosterhjem. Hun trivdes godt hos den første fostermoren, men ble etter et år overflyttet til en tante.

– Jeg trivdes ikke der, jeg skjønte ikke hvofor jeg måtte flytte når jeg hadde det bra.

Etter å ha forsøkt å rømme, ble hun plassert på et barnehjem. Flere ganger i disse periodene fortalte hun om det hun hadde opplevd hjemme, men dette ble ikke tatt tak i eller misfostått. Kvinnen forklarte at hun begynte med selvskading.

- Jeg begynte å skade meg selv, og prøve hasj og ecstesy. Senere prøvde jeg amfetamin, forklarte datteren til retten..

Saken fortsetter under videoen.

Mandag starter overgrepssaken i Nedre Romerike tingrett hvor en 48 år gammel kvinne står tiltalt for overgrep mot sin datter på Gjerdrum.

Overgrepstiltale Gjerdrum


Frykter gjentagelse

Aktor Svein Holden har varslet at han vil be om 17 års forvaring for den tiltalte kvinnen.

–Bakgrunnen for forvaringspåstanden er at vi mener det er nærliggende å tro at tiltalte vil kunne begå lignende kriminalitet på ny. Det er nødvendig for å bevare samfunnet, sier Holden.

Holden mener det har betydning for saken at tiltalte er domfelt for lignende handlinger mot barn i en annen sak.

Aktor Svein Holden

Aktor Svein Holden og politioverbetjent i Romerike, May-Lene Sakshaug

Foto: Sunniva Ottersen Bærug / NRK

Morens forsvarer Steffen Brandstad sier de frykter for at Alvdal-dommen kan ha innvirkning på denne saken.

– Det er jo som jeg sa i retten innledningsvis, en frykt man har for at det vil bli et tungt bevis i denne saken. Hvilket det ikke skal være. Som også rettens leder presiserte så er det domstolen som skal dømme, ut ifra bevisene basert på denne saken, sier Brandstad.

Nedre Romerike tingrett har satt av tre uker til behandling av saken.