Hopp til innhold

Gulla Agnalt (71) ble kasteball mellom sykehus og sykehjem

I løpet av to måneder ble 71-åringen flyttet hele 16 ganger mellom sykehus og sykehjem. Hun var for frisk til å være på sykehus, men for syk til kommunale tilbud.

Gulla ble kasteball i systemet.

BLE SYKERE OG SYKERE: Gulla Agnalt ble skrevet ut igjen og igjen fra sykehusene, samtidig som datteren opplevde at helsen hennes ble dårligere og dårligere for hver gang.

Jeg var urolig. De stedene jeg var på hadde jo ikke tid til noen ting. De løp og de løp og de løp , sier Gulla Agnalt.

Hun snakker om personalet på de kommunale rehabiliteringstilbudene hun har vært innom i vinter. Og hun har rukket å få endel erfaring med sykehjem i Oslo. Etter to operasjoner i vinter ble Gulla Agnalt nemlig en kasteball i systemet.

– Jeg hadde ingen evne til å protestere

Uten å bli lyttet til ble hun flyttet fra sted til sted. Ut fra sykehus, inn på sykehjem og tilbake igjen.

Jeg hadde ingen evne til å protestere. Ingen, sier Gulla.

Og på sidelinjen satt datteren og fulgte prosessen med stor fortvilelse.

– Du ble jo ikke hørt og jeg ble ikke hørt, sier hun og ser på sin mor.

Synne Wedén er rystet over at moren i løpet av to månder ble flyttet 16 ganger mellom forskjellige kommunale tilbud og sykehus.

– Jeg synes det er helt uverdig. Det som har sjokkert meg mest er at alvorlig syke mennesker er så avhengig av at pårørende kjemper for dem. Sånn skal det absolutt ikke være, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Silurveien sykehjem

FORNØYD NÅ: I dag bor Gulla Agnalt på Silurveien sykehjem, hvor hun trives svært godt. Her er hun sammen med datteren Synne Wedén.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Samhandlingsreformens mørke bakside

Wedén, som selv er lege og kirurg ved et sykehus i hovedstaden, mener man nå ser skyggesiden av samhandlingsreformen som ble innført i 2012.

Reformen skulle få kommuner og sykehus til å samarbeide bedre, men Wedén mener den har store utfordringer.

– For det første er det lagt et for stort press på at sykehusene skal skrive ut pasienter. Det blir et slags samlebåndssystem i stedet for at pasientene blir behandlet helhetlig, sier Synne Wedén.

– Når de nå blir utskrivingsklare tidligere er de ofte sykere når de reiser fra sykehuset. Og kommunene har ikke et adekvat tilbud til de mest kompliserte pasientene, fortsetter hun.

Dermed blir for syke pasienter sendt tilbake til sykehus igjen og igjen.

Skylder på hverandre

Aud Kvalbein

Eldrebyråd i Oslo Aud Kvalbein (Krf)

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Byråd for eldre i Oslo, Aud Kvalbein, mener også det er sykehusene som forhaster seg, og at feilen ikke ligger hos kommunen. Hun mener Oslo har et godt nok tilbud, også for de sykeste pasientene.

– Denne historien dreier seg først og fremst om at sykehusene har skrevet ut en pasient for tidllig. Det er sykehusene som skriver ut, og det er deres ansvar. Dessverre kan ikke kommunen og bydelene gjøre noe med det, sier Kvalbein.

Eldrebyråden har nå bedt Sykehjemsetaten i samarbeid med pårørende, om å be Helsetilsynet gå gjennom den konkrete saken.

Gulla Agnalt har vært innom flere ulike sykehus og flere sykehjem. På Lovisenberg sykehus var hun innlagt hele sju ganger i løpet av de to månedene.

Men heller ikke på Lovisenberg mener sykehusledelsen at hun ble behandlet uriktig eller skrevet ut for tidlig, og de sender kritikken tilbake til kommunen.

– Vi var ferdigbehandlet med pasienten hver gang. Det kan hende at vi ikke formidler de opplysninger vi skal gi til bydelene, men jeg har gått tilbake i tid og sett på denne saken. Vi hadde flere møter med bydelen og ga dem gode meldinger. Da er det de som beslutter hvor pasienten skal, sier klinkikksjef ved Lovisenberg sykehus, Anne-Marit Tangen

– Trodde moren skulle dø

Mens kommunen og sykehuset skylder på hverandre, kjenner de pårørende på frykten.

– Jeg tenkte på et tidspunkt at dette overlever hun ikke, sier Wedén.

– Så du trodde hun skulle dø?

– Ja, jeg så at hun var så syk at det kunne skje.

– Hva tenkte du om det?

– Det var fortvilende. Uansett hva jeg sa, så fikk jeg en telefon om at nå er hun utskrivningsklar. Vi følte oss veldig maktesløse i situasjonen, og det er vondt, sier Synne Wedén.

Sykehjemslegene med unison bekymring

Anne-Lise Kristensen

Anne-Lise Kristensen er helse- og sosialombud i Oslo.

Med den nye samhandlingsreformen skulle sykehus og kommuner sammen sørge for å gi pasienter rett behandling, men nå strømmer klagene inn til helse- og sosialombudet i Oslo.

– Vi har fått endel tilbakemeldinger, sier Anne-Lise Kristensen.

For få dager siden var Anne-Lise Kristensen i et møte med over 50 av sykehjemslegene i Oslo. Der var samhandlingsreformen et hett tema.

– Vi diskuterte nettopp dette om hvilken tilstand pasientene er i når de skrives ut fra sykehus og skal mottas på sykehjem. Det var en helt klar og unison bekymring fra sykehjemslegene om at pasienter blir skrevet for tidlig ut fra enkelte sykehus i Oslo-området, fortsetter helse- og sosialombudet.

Har du eller noen du kjenner opplevd noe lignende?

Tips oss her! (03030@nrk.no)