Hopp til innhold

Blandingshunder blir stadig mer populære

Mens antall renrasede hunder har vært stabilt i mange år, vokser markedet for hunder som er blandinger av ulike raser. Det bekymrer Norsk kennel klub.

Blandingshunder

TROFAST VENN: Blandingshundene labradoodle, goldendoodle, og schnoodle er blitt svært populære. Nå velger stadig flere blandingshund når de skal skaffe seg en trofast venn.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– De er jo helt fantastiske.

Hanna Hveem sitter med en bitte liten svart valp i fanget. Det er kjærlighet ved første blikk.

Hanna Hveem

NYTT FAMILIEMEDLEM: Hanna Hveem blir kjent med sitt nye familiemedlem. Valget falt på en labradoodle.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Snart blir hun hundeeier, og valget falt på en labradoodle, en blanding av puddel og labrador.

– Det blir veldig spennende, sier Hveem og stryker på den lille bylten hun har i armene.

Populær blandingsrase

Trenden med blandingshund skjøt for alvor fart etter at kronprinsparet skaffet seg en labradoodle for fem år siden. Nå velger stadig flere blandingshund når de skal skaffe seg en trofast venn.

Blandingshundene labradoodle, goldendoodle, og schnoodle er blitt svært populære. Den røytefrie puddelen er krysset med andre raser, og skaper ifølge oppdretterne en hund som blant annet er allergivennlig og svært familievennlig.

I ti år har Drøbak hundehotell avlet doodler, ulike blandinger med puddel. De leverer hunder til hele landet og i fjor solgte de over hundre blandingshunder bare i Oslo.

– Vi har rundt 5000 henvendelser om hundekjøp i året. Hvorav 4500 av dem er om blandingshunder. Etterspørselen har økt jevnlig i flere år, og vi klarer faktisk ikke levere blandingshunder til alle som vil ha, sier eier og oppdretter Erlend Wiik.

Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra

POPULÆR BLANDING: Kronprinsfamilien har hunden Milly Kakao, som altså er en labradoodle.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Blanding gir lite forutsigbarhet

Også Norsk Kennel Klub (NKK) har merket seg at folk ikke er så opptatt av rasehunder lenger.

– Vi ser en økning via annonser på Finn.no, men vi får også direkte henvendelser fra hundeeiere som enten har kjøpt blandingshund eller som ønsker å kjøpe, sier Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk Kennel Klub.

Kennelklubben er skeptiske til bevisst avl på blandingshunder.

– Vi mener dette gir hundeeiere mindre grad av forutsigbarhet. Når man blander to raser, er det vanskelig å si hvilken av de to rasene valpene vil ligne mest. I tillegg gir det usikkerhet med tanke på hundens helse og gemytt.

Intelligent puddel

Anita Byklum

PÅ UTSTILLING: – Vi er kanskje snobbete, men vi er glad i rasen vår, sier Anita Byklum, mens hun gjør pudlene sine klare til utstilling.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Nå skal du på utstilling. Og kanskje du kommer til å vinne.

Anita Byklum gjør pudlene sine Emma og Flash klare til utstilling i Letohallen. De børstes og friseres grundig før de skal vises frem.

Puddel er typiske selskapshunder, og kommer opprinnelig fra Frankrike.

Rasen er ettertraktet for miksing med andre hundetyper fordi de regnes som intelligente, er lette i kroppen og allergivennlige. Byklum er sekretær i Norsk Miniatyrhund Klubb. Hun driver selv oppdrett av puddel, men i mindre skala.

– Puddelen finnes i flere varianter og det er masse man kan bruke en puddel til. Og hvorfor skal dette blandes med andre raser? Vi er kanskje snobbete, men vi er glad i rasen vår. Og vi vil avle på det vi vet, sier Byklum til NRK.

Tenker på kundene

– Ja, puddel er kjempefint det, men det er ikke så mange som vil ha det, sier Erlend Wiik på Hundehotellet i Drøbak.

Wiik er ikke enig i at blandingshundene gir en uforutsigbar miks.

– De som påstår det, har ikke satt seg inn i avlsarbeid og hva folk vil ha. De driver opprett for å bevare en spesiell hunderase. Det er vel og bra det, men vi tenker mer på hva valpekjøperne vil ha.

Er labradoodle blitt en motehund?

– Absolutt ikke. Det er en fornuftig og moderne hund.

Erlend Wiik

DOODLER TIL FOLKET: Eier og oppdretter Erlend Wiik ved Drøbak hundehotell har lagd doodler, ulike blandinger med puddel i ti år. De leverer hunder til hele landet. Hunden på bildet er den siste avlshunden de har kjøpt inn, den er fra Australia og kostet 100 000.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Ikke bekymret

Åshild Roaldset

Åshild Roaldset

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Jeg er ikke bekymret over at vi blander hunderaser, fordi jeg har sett at resultatet ofte blir bra, sier Åshild Roaldset, som er klinikksjef ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Veterinærhøgskolen.

Hvem mor og far er spiller ikke så stor rolle så lenge dyrene har god helse og godt gemytt, mener hun.

– Hvis du blander hunder, vet du ikke akkurat hvordan resultatet blir, men jeg tror at om du blander to hunder med god helse og godt gemytt er det stor sannsynlighet for at du får god helse og godt gemytt, det gjelder både rasehunder og blandingshunder, sier Roaldset.