Hopp til innhold

Bislett-drapet ferdig etterforsket

Etterforskningen av drapet på Einar Opsahl på Bislett i Oslo er nå ferdig, og politiet sender sin innstilling til statsadvokaten i morgen tidlig. Politiet sier at etterforskningen har vært tung og vanskelig.

Einar Opsahl ble drept natt til lørdag 18. juni

Einar Opsahl (35) ble skutt i hodet og drept på åpen gate på Bislett i Oslo. Politiet betegnet drapet som tilfeldig, uforståelig og usedvanlig brutalt.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Åtte måneder etter at 35-årige Einar Opsahl ble skutt i hodet og drept på åpen gate på Bislett, er etterforskningen ferdig.

I morgen tidlig sender politiet sin innstilling, forslag til tiltale, til statsadvokaten.

Riksadvokaten bestemmer

– Det er en grundig etterforsket sak, sier politiadvokat Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt til NRK.no.

– Jeg kan ikke kommentere innholdet i innstillingen. Det er en sak med et sammensatt bilde, men vi har nå kommet så langt at vi synes det er riktig å sende saken videre, sier hun.

Fordi det er en drapssak, skal den også vurderes av Riksadvokaten, som så tar endelig stilling til tiltale.

Politiet: Fant offerets blod på siktedes bukse

Einar Opsahl ble drept på Bislett juni 2011

«Du skulle vært her hos oss så mye lengre,» skrev venner etter det brutale drapet på Einar Opsahl.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Einar Opsahl ble skutt i hodet på kloss hold ved en drosjeholdeplass på Bislett i Oslo natt til lørdag 18. juni i fjor. Politiet mente tidlig at Opsahl ble et tilfeldig offer, og de omtalte drapet som «usedvanlig brutalt».

Etter to og en halv uke ble en 29 år gammel mann med thailandsk bakgrunn siktet for drapet.

– Dette er en puslespill-sak. Det har vært en vanskelig sak å jobbe med, og det har vært tungt og vanskelig å hente inn opplysninger i miljøet rundt siktede, sier Gulnes.

I januar kom det politiet karakteriserte som et gjennombrudd.

– Vi har hatt små fremskritt hele tiden, og en ganske stor puslespill-brikke falt på plass da vi fikk svaret på blodflekken. Det så lenge ut til at vi ikke hadde tekniske beviser, men så fikk vi den, sier Gulnes.

Politiet beslagla blant annet en bukse da den drapssiktede ble pågrepet. På den buksen fant de en liten blodflekk. Etter grundige tekniske undersøkelser kunne politiet konkludere med at det var blod fra Opsahl.

– Har måttet hale og dra for å få informasjon

Cecilie Gulnes

– Det har vært en uvilje til å la seg avhøre av politiet og gi informasjon, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Politiet har også gjennomført svært mange avhør, men har hatt store problemer med å få opplysninger fra folk i den nå 30-årige drapssiktedes omgangskrets.

– Vi har måttet hale og dra for å få ut informasjon. I denne saken er det flere personer som er siktet for falsk forklaring, som også kan bety at vi mener de har holdt tilbake viktig informasjon, noe som er ganske uvanlig, sier Gulnes.

– I hvilken grad har det hemmet etterforskningen?

– Det har gjort at vi har brukt veldig mye tid på avhør. Men vi mener det fremdeles er folk der ute som har betydningsfull informasjon. Venner av siktede som var på restauranten Tasty Thai, som ligger rett over gata for åstedet, hadde jo panoramautsikt, sier Gulnes.

Nektet å snakke

Siktede selv, som er straffedømt elleve ganger siden han kom til Norge, hevdet først at han hadde vanntett alibi for drapsnatten, og at han hadde vært på et utested i Oslo. Politiet festet ikke lit til forklaringen.

Siden han ble siktet for drapet, har han imidlertid ikke villet la seg avhøre.

– Siktede har ikke sagt noe som helst siden juni. Han forklarte seg helt innledningsvis, men så ble det plutselig stopp. Han sier han av hensyn til sin families sikkerhet ikke vil avgi forklaring, men han utdyper det ikke noe mer enn det, sier Gulnes.

Dersom Riksadvokaten beslutter å ta ut tiltale, kan rettssaken begynne i løpet av våren eller sommeren, men det er foreløpig ikke avklart.