Hopp til innhold

Betaler for trygghet, men flytter bare problemene

Økning i anmeldte overfallsvoldtekter og aggressivt narkosalg har fått Oslo-byrådet til å kjøpe trygghet i form av private vektere. Men problemene forsvinner ikke, de flytter seg.

Naturlig del av bybildet

De kommunale vekterne har blitt en naturlig del av bybildet i Oslo sentrum.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Jørgens blikk sveiper over Vaterlandsparken på Grønland i Oslo. Han vet å skille ut folk fra mengden.


– I starten er det kanskje vanskelig å peke dem ut, men etter hvert kjenner vi igjen de som er her for å drive uønsket virksomhet, sier han.

NRK er med Jørgen og kollega Anders på jobb. Ingen av dem vil ha etternavnet sitt på trykk. Bakfra ser de to identiske ut. Begge er snauklipte, har gule refleksvester med en tydelig logo fra vaktselskapet G4S, og er på jobb for å gjøre Oslo tryggere.

Vil gjøre gatene tryggere

Åpenlyst narkotikasalg og en dramatisk økning i antall overfallsvoldtekter fikk Oslo-byrådet til å reagere. Nå har de satt av 5,5 millioner kroner for at kommunale vektere skal patruljere Oslo sentrum døgnet rundt. Planen er at prosjektet skal være varig, men foreløpig er vekterne leid inn ut året.

De kommunale vekterne startet å patruljere områdene rundt Akerselva 9. september i år.

Det er ikke første gang Oslo kommune har leid inn private vektere i et forsøk på å gjøre gatene tryggere. Også i 2009 ble et tilsvarende prosjekt innført, men avsluttet etter få måneder fordi bydelen sa nei til å fortsette med ordningen.

Saken fortsetter under bildet.

Vektere ved Akerselva

Vekterne vil ikke oppgi hvor mange som til en hver tid er på vakt eller nøyaktig hvilke ruter de går, men vekterne oppholder seg stort sett i sentrumskjernen og langs Akerselva opp mot Grünerløkka.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Det er ikke bare enkelt å få bukt med problemet. Politiet har fortalt vekter Jørgen at det nå oppstår hendelser steder der det tidligere ikke gjorde det.

– Hvis det er sånn at selgerne bare flytter seg til et annet område så er jo det trist, men vi er leid inn for å passe på et spesifikt område, og vi prøver å være en positiv faktor der vi er.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Hyggelig å kunne hjelpe til

Vi går gjennom Brugata til Vaterlandsparken og videre langs Akerselva mot Schous plass. En rotte piler forbi oss og vandrer på en liten sti ned mot vannet. Det er en stille og rolig hverdagsettermiddag og få folk langs elva.

– Hvis vi er litt heldige nå, treffer vi på en kjenning her utenfor treningssenteret, sier vekter Jørgen.

Vi går inn bak Schous bryggeri og i det vi kommer reiser en ung mann seg fra en benk og går mot oss. I det den antatte selgeren går forbi oss og forlater området hilser Jørgen med et høflig «How are you?» og får «Fine, thank you. How are you?» til svar.

– Han der treffer vi hver gang vi går forbi her. En gang satte vi oss ned sammen med han og da bestemte han seg for at han skulle sitte lenger enn oss. Det er jo litt morsomt, for han tjente jo ingenting, mens vi fikk betalt, forteller Jørgen.

Scanner

Vekterne registrer alt de gjør ved hjelp av strekkoder.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Vekterne loggfører hva de gjør i løpet av vakta ved hjelp av strekkoder. I løpet av de tre første ukene har vekterne registrert «person forlater området» nesten 600 ganger.

Nesten 400 ganger har de registrert «god service». Det kan være at de følger folk hjem, hjelper folk med å bestille taxi, viser veien til legevakta og liknende ting. En ung gutt stikker hodet ut av en bil.

– Unnskyld, men dere som er parkeringsvakter vet kanskje hvor jeg kan parkere?

Litt lattermild svarer Jørgen at de er vektere, men peker så i retningen av en parkeringsplass.

– En del av jobben vår er også å yte god service og det er jo bare hyggelig å hjelpe til, sier han.

Anders tar fram scanneren. Med to pip registrerer han «person forlater området» og «serviceoppgave».

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fant depot i barnehage

Det er mange som lar seg skremme av utviklingen i Oslo og som ønsker vekterordningen velkommen med åpne armer.

Langs Akerselva, rett ved siden av utestedet Blå, står Ingrid Helseth fra beboeraksjonen på Grünerløkka sammen med Anna Hammer i Akerselva næringsforening. De merker en stor endring i området etter at vekterne startet å patruljere området.

Ingrid peker bort mot Nedregate, rett ved der hun bor.

– Her var det masse salg før, men nå har det blitt mye bedre, sier Ingrid.

Saken fortsetter under bildet.

Anna Hammer og Ingrid Helseth

Anna Hammer i Akerselva næringsforening og Ingrid Helseth i beboerforeninga på Grünerløkka har merket stor forskjell i nærmiljøet siden vekterne ble satt inn igjen.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Hun understreker at hun fortsatt synes det er hyggelig å bo på Grünerløkka, men at dopsalget rundt området hun bor har spilt inn negativt.

– Vi bor her med barn. Når de kan få kjøpt dop mye lettere enn de kan kjøpe alkohol og sigaretter så er det noe som er helt, helt feil! sier Ingrid.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I perioder har beboeraksjonen på Grünerløkka tatt saken i egne hender og tatt på seg gule vester for å skape uro blant selgerne.

– Vi tenkte at dette kunne vi ikke bare sitte og se på.

Vi rusler litt nedover elva og stopper utenfor gjerdet til en barnehage.

– En gang vi var ute og gikk fant vi et narkodepot inne i barnehagen!

Ingrid bøyer seg ned og viser hvordan dopet blir gjemt inne blant gresstuster og i sprekker mellom steiner.

Saken fortsetter under bildet.

Narkotikadepot

Ingrid Helseth i beboeraksjonen på Grünerløkka viser hvordan selgerne gjemmer narkodepotene sine mellom steiner.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Anna mener det er stigmatiserende for dem som driver næring i området at det er så belastet med narkoselgere.

– Spesielt i restaurantverden ser vi at kunder ikke tør å gå inn i restauranten fordi det står folk og selger utenfor. De pusher veldig hardt. Jeg vil tro de næringsdrivende merker stor forskjell i omsetning nå som vekterne er tilbake.

Hvis vekterprosjektet avsluttes tror både Ingrid og Anna at selgerne enten vil vende tilbake til deres område, eller finne seg nye områder som ikke bevoktes. For Anna er det ikke viktig om det er politi eller vektere som patruljerer, men at de er synlige.

– Fallitterklæring

Det er ikke lederen for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, enig i.

– Svaret er at vi må oppbemanne norsk politi. Det er et paradoks at 250 nyutdanna politifolk ikke får jobb, fordi staten ikke bevilger mer penger. Og så ansetter vi private vektere som bare kan rusle rundt i gatene i stedet.

Johannessen sitter bak pulten sin på kontoret og ser på et dokument som viser at antallet politistillinger har gått jevnt og trutt ned siden 2005. Det opprører han.

Saken fortsetter under bildet.

Arne Johannessen

Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen er oppgitt over at det ikke blir bevilget mer penger, slik at flere politiutdannede kommer seg ut i jobb.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

– Jeg forstår at Oslo kommune må gjøre noe, men dette er en fallitterklæring. Det står veldig tydelig i norsk lov, i politiloven, at det er statens ansvar å sikre nok politi for å sikre borgernes trygghet, ikke private vektere.

Han tror vekterne er med på å skape falsk trygghet fordi de ikke har myndighet til å gripe inn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Lokal brannslukking

Og det er mange som melder seg inn i debatten. Lederen for Foreningen for human narkotikapolitikk er en av dem.

Knudsen er en av dem som kjenner narkotikamiljøet i Oslo aller best. Han har selv vært narkoman, nå bruker han store deler av livet sitt på rusavhengige og andre minoriteters ve og vel. Han tror ikke private vektere langs Akerselva vil bidra til at problemet forsvinner.

– Jeg synes vekterne driver en lokal brannslukking. De patruljerer visse områder. Det fører til at noen trekker seg unna, men problemet blir ikke borte. Dette går ikke bort med et viskelær. Selgerne flytter seg bare til et annet område, sier Knudsen.

Han tror et kontrollert område, et slags «friområde», der politiet kunne sett gjennom fingrene på bruk og besittelse av rusmidler, ville gitt bedre oversikt enn det man har i dag.

– Da ville politiet kunne bruke større ressurser på kriminalitet som går utover andre, som vold, voldtekter og ran, mens det som øker politisk handlekraft i dag er hasj.

Saken fortsetter under bildet.

Idyllen er tilbake

Arild Knudsen ved Akerselva

Arild Knudsen ser ut over idylliske Akerselva. I bakgrunnen skimter han to kvinnelige vektere.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Knudsen foreslår at vi tar en tur ut for å se om vi kan få noen kjøpere eller selgere i tale. I sin karakteristiske svarte og hvite munkejakke har han har lettere for å komme i kontakt med dem enn andre, mener han. Men det er ingen å se. Kanskje er det for tidlig på dagen, eller kanskje har de allerede blitt skremt vekk.

Vi krysser Eventyrbrua og ser to kvinnelige vektere gående på stien nede ved elva. Det er fint vær og veldig idyllisk. Flere har valgt å sette seg på benkene for å nyte sola.

– Klart at beboerne i dette område er fornøyd, men det skaper sjenanse i andre områder, tror Knudsen.


– Da blir det jo behov for vektere det og. Hvor skal dette ende? Hvor lenge skal et sjikt av vårt samfunn bli beskytta mot et annet ved hjelp av uniformerte vektere? spør han seg.

Leverer effektivt

Når jeg treffer vekterne Jørgen og Anders igjen er klokka blitt åtte og det har det blitt mørkt. De kommer litt senere tilbake til møtestedet vårt enn avtalt, fordi de fikk en telefon.

– Det var en forbipasserende som ringte for å varsle om at det stod tre menn og solgte dop ved Torggata, så da gikk vi en tur dit. Da forlot selgerne området.

Etterpå ringte Jørgen tilbake til varsleren, som var veldig fornøyd med det effektivt leverte oppdraget.

Anders drar igjen fram scanneren og registrerer én «positiv tilbakemelding» og tre ganger «person forlater området». Hvor selgerne nå beveger seg er det ingen som vet.

Under broa

Vekternes har ikke myndighet til å gripe inn hvis noe skjer, men kan varsle politiet. Stort sett velger selgere å flytte seg når de kommer gående.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK