NRK Meny
Normal

Frykter 22. juli-etterforskning vil gå ut over annet politiarbeid

Hvis justisdepartementet ikke kompenserer for at 150 politifolk skal etterforske terrorangrepene, kan det gå ut over annet viktig arbeid, tror politiforeningen.

Politihuset på Grønland og leder for Oslo Politiforening Sigve Bolstad

Enheten kommer trolig til å jobbe med saken i ett år.

Den såkalte 22. juli-enheten som skal etterforske terrorangrepet har lagt beslag på 150 av de beste politifolkene landet har å by på.

– Det kommer til å bli veldig ressurskrevende, sier leder av Oslo politiforening Sigve Bolstad.

Etter planen skal enheten jobbe i ett helt år med terrorangrepet.

95 nye stillinger i Oslo

Sigve Bolstad

Sigve Bolstad.

Foto: Petter Sommer/NRK

27. juli ble det klart at regjeringen bevilger 20 millioner kroner til 100 nye politistillinger. Av dem blir 95 plassert i Oslo.

Problemet er at de nyansatte kommer rett fra politihøgskolen og kun har tremånederskontrakter. Det er ingen fullgod erstatning, mener politiforeningen.

– De som kommer er sikkert dyktige, men vi kan ikke levere like godt i en overgangsfase. I tillegg må en ha forståelse for at det tar tid å erstatte noen som har jobbet lenge og som har veldig god kompetanse, sier Bolstad.

Alvorlige saker legges på vent

Bolstad vet at mange viktige saker allerede har blitt liggende på vent en god stund. Nå er tiden er inne for å tenke mer langsiktig, mener han.

– Det er helt forståelig at det meste av andre saker ble liggende etter 22. juli. Alt fra bislettdrapet til andre alvorlige drap, drapsforsøk og sedelighetssaker har blitt skadelidende.

Jobber med budsjettet

Selv om Bolstad vil på ingen måte settes i sammenheng med Carl I. Hagens utspill om å forenkle terroretterforskningen, deler han likevel bekymringen om at den er svært ressurskrevende.

– Etterforskningsenheten må på plass, de må snu hver eneste stein og det er klart den tar ressurser. Men jeg vil ikke sammenligne meg med Carl I. Hagen på noen måte. Justisministeren vet hva som må til, og vi har tiltro til at han klarer det også, sier Bolstad.

Justisdepartementet vil ikke svare konkret på Oslo politiforenings bekymringer, men skriver i en e-post at de jobber med budsjettet for neste år, der de vil se på bemanningen i Oslo-politiet.