Hopp til innhold

Beslag av syntetisk dop mangedoblet siden i fjor

Det skapes stadig vekk nye syntetiske rusmidler i laboratorier rundt omkring i verden. Flere og flere nordmenn bestiller disse stoffene kjapt og enkelt foran dataskjermen.

Forsidebilde

BILDE: Tollvesenet mottar stadig flere kryptiske poser med syntetisk narkotika

Foto: Tollvesenet

Sterk øking i beslag av psykoaktive stoffer

Antall beslag av syntetiske rusmilder fra første halvdel 2012 og første halvdel 2013

Foto: Gods- og etterretningskontoret på Gardermoen

Tollvesenet på Gardermoen forteller at de hittil i år har beslaglagt 179 pakker med syntetisk narkotika. Dette er nesten femten ganger så mye som første halvår i fjor.

Syntetisk dop er narkotiske stoffer som er utviklet på et laboratorium. En betydelig mengde av disse stoffene lages i Europa.

– Bare i Europa har det blitt oppdaget nesten 170 nye stoffer de siste fire årene, sier Sveinung Skjørsæter som er førstetollinspektør ved Gods-etterretningskontoret på Gardermoen.

Skaffes med noen museklikk

De fleste av stoffene kan man kjøpe på europeiske nettsider. Ifølge tollvesenet som tar beslag fra blant annet land som Nederland, Spania, England, Polen og Tjekkia, finnes det over 700 nettbutikker som selger stoff over nettet.

Jeg opplevde «craving» allerede neste dag, fikk vondt i hodet, ble slapp og ønsket å røyke igjen raskest mulig.

Gutt 17 om å prøve syntetiske cannabinoider for første gang / Rapport om syntetiske cannabinoider av Uteseksjonen.
Beslag av syntetisk cannabis

Poser med syntetiske cannabonoider

Foto: Kripos

Skjørsæter fastslår at det først og fremst er unge brukere som benytter seg av disse nettsidene. Standarden er unge gutter mellom 16 og 30 år, men også en del jenter.

– Faren er at du kan bestille det hjemme fra gutterommet og så har du det i postkassen din et par dager etterpå. Du trenger ikke å ha tilknytting til et narkotikamiljø eller kjenne til en dealer på hjørnet. Her kan du skaffe stoffet ditt anonymt rett fra nettet, sier Skjørsæter.

En ubehagelig rus

– Flere av ungdommene i vi har hatt kontakt med i Oslo opplever denne rusen som for alt for sterk, forteller Håvard Haugstvedt som er fagkonsulent ved uteseksjonen i Oslo.

Haugstvedt jobber daglig med rusavhengig ungdom og tilbyr hjelp og oppfølging til unge som har fått problemer med syntetisk cannabis.

– Mange av ungdommene som har prøvd dette, trekker frem at det er er en veldig ubehagelig rus. Mange foretrekker det naturlige over det syntetiske, forteller Haugstvedt.

Haugstvedt sier at det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette har for fremtiden.

Sterk og billig rus

Tidligere har tollvesenet beslaglagt flere kilo med stoffer til samme person. Nå bestiller de fleste bare noen få gram over internett. Selv om de bare har beslaglagt rundt to kilo av stoffene hittil i år, tilsvarer dette veldig mange brukerdoser.

«Det ble veldig intenst på en ikke så god måte. Fikk problemer med å bevege meg og kroppen ble veldig tung. Sa til meg selv; wow, dette var ikke bra!»

Gutt, 15 år, om de fysiske momentene ved syntetiske cannabinoider / Rapport om syntetiske cannabinoider av Uteseksjonen.

– Det skal en svært liten dose til for at du skal få en rus. Med et gram kan du få veldig mange brukerdoser, sier Skjørsæter.

Skjørsæter slår fast at brukere ikke trenger å punge ut for å ruse seg på syntetisk dop.

– Det varierer fra stoff til stoff men et gram koster 100-250 kr. Det er veldig billig for oss nordmenn i forhold til at vi har en sterk økonomi, sier Skjørsæter.

Ser uskyldige ut

Merethe Vevelstad

Overlege ved Folkehelseinstituttet Merete Vevelstad er bekymret over denne utviklingen.

Foto: Privat

Også Folkehelseinstituttet er bekymret over denne utviklingen. Det som er spesielt oppsiktsvekkende er at innholdet i disse pakkene er ofte uforutsigbare og inneholder andre stoffer enn brukerne tror.

– De selges i små pakker som gjerne ser uskyldige ut, men som viser seg å inneholde mange forskjellige stoffer. Det er stort sett noe annet enn det som står på pakken, sier Merete Vevelstad som er overlege ved Divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet.

Siden 2002 har 29 mennesker i Norge dødd av et stoff som heter PMMA. Dette er et metamfetamin lignende stoff. Stoffet brukeren får i postkassa som de tror er amfetamin eller ecstasy, er ofte blandet med PMMA.

Dette er et stoff som har ført til mange dødsfall og er kjent for å være giftig og er kjent for å gi en treg og dårlig rus. Mange tåler det og noen tåler det ikke så det er veldig uforutsigbart, sier Vevelstad.

Velvelstad vil oppfordre særlig ungdom til å være skeptiske til å eksperimentere med stoffer de ikke vet hva er.