Hopp til innhold

Krever utvidet siktelse for flere rettigheter i Sigrid-saken

Den siktedes forsvarer mener klienten må siktes for Sigrid-forsvinningen.

Advokat Kim Gerdts

Kim Gerdts er forsvarer for mannen i slutten av 20-årene som er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken.

Foto: Jørgen Eide / NRK

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) har vært savnet i over fire uker.

Foto: Privat / NTB scanpix

Forsvareren til mannen som er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken vil kreve rett til erstatning og fullt innsyn i alle politiets dokumenter.

Paradokset er at dette kun er mulig dersom siktelsen utvides.

– Ja, men den statusen får han i kraft av loven. Det er politiets handlinger som utløser status som siktet i saken, sier forsvarer Kim Gerdts.

Når en person er siktet for et kriminelt forhold, utløses en del rettigheter slik at personen får mulighet til å ivareta sine egne interesser.

– Han har allerede i kraft av politiets handlinger prosessuelt etablert en status som siktet i Sigrid-forsvinningen. En slik siktelse gir også personen lovmessige rettigheter i tråd med norsk og internasjonal lovgivning, sier Gerdts

– Sett at din klient er uskyldig, vil ikke en siktelse for Sigrid-forsvinningen være mer belastende enn en siktelse for falsk forklaring?

– Det har uansett etablert seg en oppfatning i samfunnet om at han er gjerningsmannen. Og han har hengt til tørk som gjerningsmann i media. Så en formell siktelse endrer ikke på stigmatiseringen, svarer Gerdts.

Omfattende undersøkelser

Politiet har blant annet ransaket arbeidsbilen og foreldrenes bil som siktede har disponert. De har ransaket siktedes leilighet flere ganger og undersøkt mobiltelefonen til siktede og kjæresten. Den siktede har også gitt politiet tilgang til Facebook, e-postkonto og bankkonti.

– Vi har ikke imot ransaking, men da må klienten få de rettighetene han har krav på. Blant annet innsyn i saken.

– Som siktet for falsk forklaring har han innsynsrett i saken om falsk forklaring, mens han som siktet i Sigrid-saken har innsynsrett i alle dokumentene, sier Gerdts.

Politiet aksjonerer mot en boligblokk på Østensjø fredag 31.08.2012

Politiet hadde fredag formiddag med seg hund inn i blokka der siktede bor.

Foto: Aas, Erlend / NTB Scanpix

– Politiet hevder han bevisst har forklart seg falskt. Hvordan har han havnet i denne situasjonen?

– Han må ha blandet det han har sett selv og det han har sett og lest i media.

– Men enkelte detaljer var jo ikke fremme i media på tidspunktet for avhøret?

– Jeg tror han har sett henne på et annet sted og tidspunkt enn det han først forklarte, svarer Gerdts.

– Ulovlig

– Hva mener du politiet gjør galt?

– De kan ikke bruke DNA-spor til å belyse en falsk forklaring. Hvis du på vei hjem fra en fest, spytter på en person, kan politiet sikte deg for legemsbeskadigelse. Men de kan ikke dra hjem til deg og ransake leiligheten for å finne bevis for et eventuelt underslag. Satt på spissen: Selv om han blir dømt, kan politiet ha begått ulovligheter.

– Kommer dere til å melde saken til Spesialenheten?

– Det jobber vi med, men den er ikke klar ennå. Vi kommer til å bruke litt tid på dette, og vente til politiet er ferdig med å begå lovbrudd. Dette er en prinsipielt viktig sak. Det er en slik ukultur at selv jurister i politiet tror det er lov, tordner forsvareren.

Må henge sammen med siktelsen

Roger Ingebrigtsen og Ståle Eskeland

Professor i strafferett Ståle Eskeland

Foto: Anders Brekke / NRK

Professor i strafferett Ståle Eskeland sier politiet må kunne vise en forbindelse mellom de undersøkelsene de foretar og siktelsen.

– Hvis undersøkelsene ikke er et ledd i oppklaringen av falsk forklaring, kan de ikke gjøre dette. Men det kan tenkes at det er en forbindelse der, sier Eskeland.

– Mener du det politiet gjør er lovlig?

– Jeg kan i hvert fall ikke utelukke at dette henger sammen, svarer Eskeland.

Vil ikke utvide siktelsen

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier ifølge NTB at de ikke vurderer å utvide eller endre siktelsen mot mannen i slutten av 20-årene.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Én uke etter at mannen ble pågrepet, svarer politiet at de ikke vurderer å utvide eller endre siktelsen mot ham.

– Nei, ikke per i dag, svarer politiinspektør Hanne Kristin Rohde i en epost til NTB.

Hun gjentar mandag at hun ikke kan besvare noen spørsmål knyttet til siktede uten å bryte taushetsplikten fordi hans identitet er kjent gjennom mediene.

– Pågripelsen og siktelsen om falsk forklaring ble fattet av påtalemyndigheten i politiet, basert på gjeldende regelverk i straffeloven og straffeprosessloven, sier Rohde i en kommentar til Dagbladet.

– Må restarte livet

Etter det NRK erfarer har ikke politiet avhørt den siktede siden onsdag. Siden nyheten sprakk på TV i forrige uke, har politiet ransaket leiligheten for andre gang.

Adressen har nærmest vært beleiret av pressefolk de siste fem dagene. Den siktede skal ikke ha vært i leiligheten siden torsdag.

– Min klient oppholder seg et annet sted. Han kommer ikke til å flytte tilbake til leiligheten noen gang. Han må restarte livet et annet sted, sier Gerdts.