NRK Meny
Normal

Ber om statsgaranti - har ikke arenaene klare

Det er fortsatt helt uvisst hvor den felles arenaen for skiskyting og paralympics eventuelt vil ligge. Onsdag ber Oslo bystyre om statsgaranti for de olympiske vinterleker i 2022.

Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen

Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen i verdenscupen i Holmenkollen i mars.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det siste i rekken av alternativer for arena som er sjaltet ut, er Linderud i Groruddalen. Det bekrefter idrettspolitisk talsmann for Venstre i bystyret, Odd Einar Dørum.

Odd Einar Dørum

Byrådet ville vurdere skiskytterarena på Linderud uten å røre kulturlandskapet på Hestejordene, men bystyreflertallet avviser også denne muligheten, ifølge Odd Einar Dørum.

Foto: Espen Sturlason

– Nei, slik som vi ser det er ikke det aktuelt, sier Odd Einar Dørum.

Lokalmiljøet var i opprør da OL-utredningen i mars anbefalte Linderud og de populære Hestejordene som arena for publikumsmagneten skiskyting og hovedarena for Paralympics.

Vil vekk fra Linderud

Byrådet lovte derfor å bevare Hestejordene som kulturlandskap og rekreasjonsområde og ville i stedet se om det fantes muligheter på Linderud som ikke berørte Hestejordene.

Men i innstillingen til bystyret blir også dette avvist.

– Det skyldes at vi har hatt den konflikten, som alle kjenner til, om lokale natur- og kulturverdier, og vi syns ikke vi skal bruke tid og krefter på å dyrke en konflikt som dette, sier Dørum til NRK.

– Derfor er vi opptatt av andre løsninger, enten det er Lillomarka arena, som vi svært gjerne vil ha om det er mulig. Og det er derfor vi vil utrede Lillomarka videre. Og så nevner vi den andre muligheten, som allerede er utredet. Nemlig en løsning i Oslo sør.

Ser på nytt på forkastede mullgheter
Eli Grimsby, OL-direktør

- Også pukkverkene på Grorud skal utredes videre, sier OL-direktør Eli Grimsby.

Foto: Jan Palmers / NRK

Lista over forkastede skiskytterarenaer begynner å bli lang. Også alternativene som OL-planleggere nå går videre med er tidligere veid og funnet for lette.

Steinbruddene på Grorud, nemlig Huken og Lillomarka Arena i det nedlagte nabopukkverket, er vurdert som for bratte og for trange.

Og i Oslo sør er det gamle fyllplassområdet på Grønmo langt på vei avvist på grunn av all søpla i bakken og faren for gasslekkasjer. Det er også en bekymring for at grunnen kan gi etter.

Men også Grønmo blir nå trukket fram fra skuffen igjen, ifølge OL-direktør Eli Grimsby.

– Det som er helt sikkert er at alle alternativene vi ser på, vil det være utfordringer knyttet til. Men vi er opptatt av å finne en god plassering for det som blir hovedarenaen for paralympics og skiskyterarenen.

– Det kan Grønmo og de vi har nevnt i Groruddalen kunne være. Det er helt klart noen utfordringer knyttet til Grønmo og det må vi gå videre på og se hvordan vi kan løse.