NRK Meny
Normal

Ber om ny vurdering av kakaosaken

I fjor høst ble fire niåringer skadet da de skulle åpne en selvvarmende kakao. Brukerfeil, mente direktoratet. Forbrukerrådet er uenig og ber dem ta opp saken på nytt.

Kakao eksploderte

Guttene ble sendt til sykehus etter ulykken, to av dem har i dag nedsatt syn.

Foto: Privat

Guttene var på tur med SFO til Sjøholmen da ulykken skjedde.

Åpningsringen på boksen en av guttene hadde med seg, brakk av, og da guttene likevel prøvde å åpne boksen eksploderte den. Niåringene fikk innholdet i øynene, i nesen og på huden. De var innlagt på sykehus i 6-12 dager, og to av dem har sterkt nedsatt syn.

Den selvoppvarmende kakaoen «Hot Booster» ble tatt av markedet med umiddelbar virkning etter ulykken, men i oktober konkluderte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) med at uhellet skyldtes brukerfeil.

«Produktet er ikke brukt i henhold til bruksanvisningen», konkluderte de.

– Må ta høyde for det

Gunstein Instefjord

Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet mener konklusjonen i rapporten ikke holder mål.

Foto: Forbrukerrådet

Foreldrene var rystet da rapporten kom, og nå reagerer også Forbrukerrådet. De mener at konklusjonen ikke holder mål.

– Da produktet ble kjøpt var det ikke gitt informasjon om at man måtte vise noen spesiell forsiktighet, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord til NRK.

– Vi kan ikke se at barna i denne saken, som er påført betydelige skader, har opptrådt på en annen måte enn man må ta høyde for med et produkt som selges til barn.

Ingen fare-merking

Forbrukerrådet reagerer på at boksen ikke var merket spesielt.

– Det var gitt en bruksanvisning, men det var ikke gitt noen spesiell fare-merking på produktet som informerte forbruker om at man måtte vise spesiell forsiktighet, sier Instefjord.

– Hva håper dere at vil skje nå?

– Vi håper DSB tar saken opp til ny vurdering. Og at de kommer til en konklusjon som pålegger importør og selger et større ansvar enn det som er tilfellet i dag, sier Instefjord.

– Viktig for guttene

Foreldrene til guttene som ble skadet, er glade for at Forbrukerrådet ber om ny behandling av uhellet.

– Det er vi veldig glade for, vi har selv prøvd flere ganger å få Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern til å gjøre en ny vurdering og få saken ordentlig opplyst, sier Ellen Wennewold Aas. Hun er mor til Albin Wennevold Kjos.

Han har nå 40 prosent syn på begge øynene.

– For guttenes del er det viktig å få vite at det ikke var deres feil. For forbrukerne er det viktig å vite at de ikke behøver å bære ansvaret for store skader fra produkter der det ikke er merket at det er noen risiko, fortsetter Ellen Wennevold Aas.

Guttene har tatt det tungt at de har fått skylden, men hun mener det er helt uhørt å diskutere brukerfeil der det ikke er noen aldersgrense, noen advarsel eller verneutstyr med produktet.

– Det er helt hårreisende at det går an å diskutere brukerfeil i det hele tatt, avslutter hun.

Politiet i Asker og Bærum skal etterforske ulykken.