Ber om 75 dagers fengsel for bildrap

Den 52 år gamle kvinnen som kjørte ned og drepte en 26 år gammel kvinne i nærheten av Ullevål sykehus i Oslo i september 2014 bør få både fengselsstraff og miste retten til å kjøre bil, mener aktor.

Dødsulykke Griffenfeldtsgate

BLOMSTER PÅ ULYKKESSTEDET: Ulykken skjedde her i Griffenfeldts gate på Ring 2 rett ved Ullevål sykehus, der den 26 år gamle avdøde kvinnen arbeidet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Den drapstiltalte kvinnen fra Romerike bør få 75 dagers ubetinget fengselsstraff, samt miste retten til å kjøre bil i tre år, mente påtalemyndigheten i Oslo tingrett onsdag.

Bente Vengstad

FENGSEL: Aktor i saken, Bente Vengstad, ber om at kvinnen får 75 dager i fengsel og fradømmes retten til å kjøre. I tillegg bør hun betale saksomkostninger, mener aktor.

Foto: Edin Babic / NRK

– En slik straff er rimelig og begrunnet i tidligere rettspraksis. Saken er allmennpreventivt viktig ettersom påtalemyndigheten mener at tiltalte har opptrådt klanderverdig ved å sovne og derfor vært uaktsom, sier aktor Bente Vengstad.

Ifølge tiltalen sovnet bilføreren bak rattet eller var uoppmerksom fordi hun var trøtt.

Kvinnen erkjenner ikke straffskyld.

Tvil om kvinnen sovnet eller besvimte

Ekspertene som har vitnet i saken er uenige om hun mest sannsynlig svimet av eller sovnet.

Hvis retten kommer frem til at 52-åringen sovnet, kan hun dømmes. Hvis hun derimot mistet bevisstheten, noe hun ikke kunne forutse, kan hun ikke dømmes.

Overlege Sverre Njålla mente i retten onsdag at medisinske årsaker tiltalte ikke kunne vite om, kunne ha gjort at hun besvimte.

Kvinnen hadde blant annet hatt høyt blodtrykk lenge.

Undersøkelser av hjertet til tiltalte har ikke avdekket synlige feil. Njaalla mente likevel at slike feil utvikler seg langsomt og kan være en utløsende årsak lenge før de blir synlige.

Uenig om uaktsomhet

Aktor mener imidlertid det ikke kan bevises at kvinnen fikk et illebefinnende.

– Det er andre spesialister på området som har uttalt seg, som utelukker at det kan være tilfellet, sier Vengstad.

Det er tiltaltes forsvarer, advokat Marijana Lozić, helt uenig i.

– I straffesaker skal skyld bevises utover enhver rimelig og fornuftig tvil. Når du har et vitne som er overlege og kardiolog som kan så tvil rundt spørsmålet om hun sovnet, så sier det seg selv at dette har stor betydning for tiltalte, sier Lozić.

Ber om frifinnelse

Marijana Lozić

FRIFINNELSE: Tiltaltes forsvarer, Marijana Lozić, ønsker full frifinnelse av den 52 år gamle kvinnen.

Foto: Edin Babic / NRK

Den tiltalte 52-åringen har forklart at hun ikke husker noe rett i forkant av eller fra selve ulykken, før en "bylt" kom brått innover bilpanseret og knuste frontruta.

– Dette er en type sak hvor du og jeg kan kjenne oss lett igjen. Vi er jo sjåfører alle sammen. Om det da er slik at hun har hatt et kortvarig bevissthetstap, så er det noe som kan skje de fleste. Da er det klart at resultatet i en sånn sak som dette er viktig, sier forsvareren.

I tråd med sin klients ønske la Lozić derfor ned påstand full frifinnelse både for straff og erstatning.

Dommen ventes om to uker.